Twaalf jaar cel en tbs voor doodslag partner en wegmaken lichaam

Twaalf jaar cel en tbs voor doodslag partner en wegmaken lichaam

Geplaatst op 24 november 2022, om 14:03 uur

ASSEN – De 53-jarige Jan Willem H. uit Assen is voor doodslag op zijn partner, het verstoppen, vervoeren en wegmaken van haar lichaam en diefstal van haar spaargeld veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste zeventien jaar cel tegen de man.

H. wurgde zijn vrouw in maart 2020 en verstopte het stoffelijk overschot twee jaar lang in een dichtgelijmde dakkoffer. Hij dumpte de koffer begin februari in het Oranjekanaal bij Orvelte. De lugubere vondst werd door buurtbewoners gedaan.

De rechter vindt het mensonterend hoe met het lichaam van de vrouw is omgegaan. Hij nam het H. kwalijk dat hij zijn kinderen hun moeder ontnam en iedereen twee jaar lang in het ongewisse liet over de dood van de vrouw. H. is drie keer eerder veroordeeld voor huislijk geweld. Deskundigen beoordelen hem als een man met een narcistische persoonlijkheid die schuld buiten zichzelf legt.

Door de weigerachtige houding van H. ontbreekt volgens het OM de grond voor een tbs-maatregel. De rechtbank ziet voldoende aanwijzingen dat H. kampt met een ziekelijke stoornis en een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. De feiten kunnen hem in verminderde mate worden aangerekend.

De rechtbank baseert zich hierbij op het uitgebrachte rapport van het Pieter Baan Centrum. De deskundigen vermoeden een stoornis die H. niet zelf kan hanteren. Hulpverlening op vrijwillige basis heeft bij H. tot nu toe niet gewerkt. Er is ter bescherming van de maatschappij een gedwongen verpleging noodzakelijk.

H. bekende na zijn aanhouding dat hij zijn partner tijdens een ruzie had gewurgd en in plastic en dekens wikkelde. Hij verstopte het lichaam een tijd onder het bed van hun toenmalige woning in Assen. Daarna legde hij het stoffelijk overschot in een dakkoffer, kitte die dicht en verborg die twee jaar lang in een opslagruimte.

Toen zijn vader aankondigde de ruimte leeg te willen maken, sloeg de paniek bij H. toe. Hij kocht cement en verzwaarde de koffer daarmee. Hij boorde gaten in het dak en dumpte de koffer in het water. Een deel van de dakkoffer bleef boven het water uitsteken. Tijdens het politieonderzoek naar de vermissing van de vrouw loog hij dat hij haar nog wel eens ontmoette. H. handelde zonder scrupules en totaal onverschillig na de dood van zijn partner, zei de rechter tegen H. die tijdens de uitspraak aanwezig was.

Door: ANP