OM eist acht jaar en tbs tegen 17-jarige verdachte liquidatie

OM eist acht jaar en tbs tegen 17-jarige verdachte liquidatie

Geplaatst op 24 november 2022, om 12:13 uur

AMSTERDAM – Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank in Amsterdam acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 17-jarige verdachte van de huurmoord op de 56-jarige Itzhak Meiri. Tegen medeverdachte Jesus T.A. (21) eiste het OM twintig jaar cel. Het slachtoffer werd op 22 december vorig jaar na een bezoek aan de tandarts doodgeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen. De twee verdachten zouden Meiri al geruime tijd hebben gevolgd. “Kil en gewetenloos”, zo omschreef de officier van justitie de moordexpeditie.

De 17-jarige F.M. zou de schutter zijn geweest, maar beide verdachten zijn even verantwoordelijk voor de gewelddadige dood van het slachtoffer, meent het OM. T.A. nam de opdracht aan en fungeerde als chauffeur. Het OM vindt het noodzakelijk het volwassenenstrafrecht op de minderjarige verdachte toe te passen, onder meer vanwege de ernst van het misdrijf. Het gaat om een “koelbloedig geplande en uitgevoerde liquidatie”. De jonge leeftijd van de vermoedelijke daders noemde de officier “schokkend en zorgelijk”.

M. was ten tijde van de moord 16 jaar oud. Hij zou zeven kogels hebben afgevuurd. Meiri werd er door drie geraakt en bezweek kort na de schietpartij in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

M. heeft geen enkele verklaring willen afleggen en beriep zich ook tijdens zijn berechting consequent op zijn zwijgrecht. Medeverdachte T.A. heeft in juli bij de politie bekend. Hij werd een dag na de moord opgepakt, M. in januari. Bewijs tegen het tweetal bestaat volgens het OM naast de bekentenis van T.A. uit onder meer DNA-sporen, camerabeelden en verklaringen van ooggetuigen. Op een telefoon is een vermoedelijk door M. ingesproken drillrap over de moord gevonden.

Itzhak Meiri zou op een dodenlijst hebben gestaan. Hij werd jaren geleden veroordeeld tot 6,5 jaar cel voor de afpersing van zakenlieden. Over de achtergrond van de moord heeft T.A. niet willen verklaren.

M. heeft gedeeltelijk meegewerkt aan een persoonlijkheidsonderzoek, waarvan de details tijdens de rechtszaak achter gesloten deuren werden besproken, vanwege de minderjarigheid van de verdachte. Er is sprake van een “ernstige gedrags- en persoonlijkheidsproblematiek”. Het OM wil dat de tbs-behandeling al tijdens het uitzitten van de celstraf begint “zodat gered kan worden wat er te redden valt”.

De advocaat van T.A. pleitte ervoor het jeugdstrafrecht toe te passen op haar cliënt en hem niet vele jaren lang “aan zijn lot over te laten” in de gevangenis. Zij wees erop dat de jonge man “spijt en berouw” heeft getoond. Het pleidooi namens M. vindt achter gesloten deuren plaats.

De rechtbank doet uitspraak op 16 december.

Door: ANP