Eindhovense terreurverdachten: uitspraken gedaan in jolige sfeer

Eindhovense terreurverdachten: uitspraken gedaan in jolige sfeer

Geplaatst op 24 november 2022, om 14:43 uur

SCHIPHOL – De negen mannen die in september vorig jaar op verdenkingen van terrorisme zijn opgepakt in Eindhoven, deden wellicht extreme uitspraken, maar dat gebeurde in een “jolige en grappende sfeer” en kan daarom niet serieus genomen worden. Dat menen de advocaten van de Eindhovenaren.

In de beveiligde rechtbank op Schiphol zijn donderdag meerdere getapte gesprekken afgespeeld. “De joviale sfeer kan je niet van het papier aflezen, daarom wil ik het graag afgeluisterd hebben”, lichtte advocaat Anis Boumanjal toe. De Eindhovenaren zelf ontkennen vanaf het begin met klem iets met terreur te maken te hebben. Volgens hen waren het slechts foute en slechte grappen van een groep bekenden die samen aan het sporten waren.

Volgende week dinsdag – op dag twee van de in totaal dertien zittingsdagen die voor de zaak zijn uitgetrokken – komt een deskundige op het gebied van radicalisering aan het woord. Deskundigen concludeerden eerder al onder meer op basis van gesprekken met de verdachten dat er geen sprake is van het “ideologisch legitimeren van geweld”. Ook zouden de verdachten terreurorganisaties niet steunen, wat het OM aanvankelijk wel dacht. Integendeel zelfs. Deze rapportages worden toegelicht in de rechtbank.

De zaak kwam aan het rollen omdat het Openbaar Ministerie signalen had ontvangen dat de Eindhovenaren van plan waren een aanslag te plegen. De groep had een jaar lang een garagebox in Eindhoven gehuurd om in te kunnen fitnessen, omdat de sportscholen vanwege de toen geldende coronamaatregelen waren gesloten. Volgens het OM was de box een trainingscentrum waar de groep zich in de geest van de gewelddadige jihad fysiek en mentaal klaarstoomde voor het plegen van een aanslag.

De groepsleden, in leeftijd variërend van 19 tot 32 jaar, bekeken volgens het OM regelmatig samen IS-filmpjes en instructievideo’s over het maken van wapens en bommen en spraken over voorgenomen aanslagen. Wapens of explosieven zijn niet gevonden. Ook waren er geen concrete plannen of data voor een aanslag.

Alle verdachten zijn sinds afgelopen mei op vrije voeten en blijven dat in ieder geval tot de uitspraak. Deze staat voorlopig gepland op 14 maart volgend jaar.

Door: ANP