Onderzoek naar politieverslag van man die kopstoot kreeg van agent

Onderzoek naar politieverslag van man die kopstoot kreeg van agent

Geplaatst op 23 november 2022, om 19:41 uur

DEN HAAG – De Rijksrecherche begint een onderzoek naar het verslag dat de politie heeft opgemaakt van een arrestatie, waarbij de arrestant een kopstoot kreeg van een agent. De rechtbank oordeelde afgelopen vrijdag dat de politie “doelbewust” informatie heeft achtergehouden over de arrestatie op 19 juni 2020 in Rotterdam.

Het onderzoek vindt plaats onder leiding van het Openbaar Ministerie in Den Haag. Nadere mededelingen erover kunnen nog niet gedaan worden, laat het OM woensdag weten.

Volgens de politie had garagehouder Atik Samur zich verzet tegen zijn aanhouding, waarna de agent zich genoodzaakt voelde geweld te gebruiken. Tijdens een zaak bij de politierechter in Rotterdam bleek echter dat de politie videobeelden met ontlastend bewijs lange tijd uit het dossier had gehouden en dat agenten een valse verklaring hadden opgetekend.

De rechter sprak van “onherstelbaar vormverzuim” en verklaarde het OM niet-ontvankelijk in de vervolging. “De politierechter concludeert dat het proces-verbaal in strijd met de waarheid is opgemaakt en dat dit, mede gezien de mate van detail in het proces-verbaal, doelbewust moet hebben plaatsgevonden.”

De agent die de kopstoot uitdeelde heeft van rechter eerder dit jaar een boete van 250 euro wegens mishandeling van de garagehouder gekregen.

Volgens de politie is er “geen reden om aan te nemen dat er sprake is van kwade opzet danwel liegen” door de agent, zegt een woordvoerder. “Uit de beelden bleek dat er ruimte zit tussen de omschrijving door de collega in het proces-verbaal van bevindingen, en wat te zien is op de beelden.”

Het gebruikte geweld is bekeken door de onafhankelijke commissie geweldsaanwending, die de politiechef adviseert in de beoordeling van ingezet geweld. “Het geweld werd als proportioneel en subsidiair beoordeeld, maar niet professioneel. De politiechef heeft dat advies overgenomen. De agent erkent bij het terugkijken van de beelden dat er een verschil zit tussen wat hij heeft opgeschreven en wat er is te zien. Dat maakt zijn beleving van het incident en zijn beslissing dat een kopstoot op dat moment het juiste was, niet anders,” zo schrijft de woordvoerder.

Door: ANP