Man (41) aangehouden voor georganiseerde cocaïnehandel en witwassen

Man (41) aangehouden voor georganiseerde cocaïnehandel en witwassen

Geplaatst op 22 november 2022, om 15:09 uur

AMSTERDAM – De politie heeft dinsdag 8 november 2022 in een onderzoek naar witwassen in verband met georganiseerde, grootschalige handel van cocaïne een 41-jarige Amsterdammer aangehouden. Dat meldt de politie dinsdagmiddag.

De aangehouden man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij het witwassen van de opbrengsten van grootschalige cocaïnehandel. Hij wordt er ook van verdacht zelf betrokken te zijn geweest bij cocaïnetransporten dan wel cocaïnehandel in 2020. Hierbij zijn tientallen kilo’s cocaïne opgekocht en voor meerprijs doorverkocht. Per transactie werden grote geldbedragen, variërend van enkele tonnen tot meer dan één miljoen euro contant, overgedragen. Tussen juni en november 2020 zou de verdachte ruim 17 miljoen euro hebben witgewassen. Veel van de informatie is afkomstig uit (versleutelde) berichten op het platform Sky ECC. Die server is in maart 2021 offline gehaald en in beslag genomen. Opsporingsdiensten verkregen daarmee toegang tot miljoenen versleutelde berichten van criminele organisaties.

Arrestatieteam
De aanhouding van de verdachte vond dinsdagochtend plaats in Amsterdam. Een arrestatieteam hield de man aan in een woning in Amsterdam-West. Aansluitend op de aanhouding vonden doorzoekingen plaats in vier woningen, die aan de verdachte te linken waren. Bij deze doorzoekingen zijn – naast digitale gegevensdragers – vele, zeer exclusieve horloges, luxegoederen, merkkleding en contant geld in beslag genomen.

Het onderzoek gaat verder. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. De verdachte blijft negentig dagen langer vast. Dat heeft de raadkamer van de Amsterdamse rechtbank op maandag 21 november besloten.

foto ter illustratie