Krakers mogen in pand van Russische miljardair blijven

Krakers mogen in pand van Russische miljardair blijven

Geplaatst op 16 november 2022, om 19:07 uur

AMSTERDAM – De groep activisten die sinds ruim twee weken een pand van een Russische miljardair in de Vossiusstraat in Amsterdam kraken, hoeft niet weg. Dat heeft de rechter besloten in een kort geding dat het bedrijf van Arkady Volozh had aangespannen.

De Rus, oprichter van de Russische zoekmachine Yandex, staat op een sanctielijst van de EU. Daardoor zijn al zijn tegoeden en bezittingen in de EU bevroren. De krakers denken dat hij het pand aan de Vossiusstraat wil verhuren om er zo winst mee te maken. Zo geeft hij het huis een opknapbeurt en zijn er extra adressen aan het huis toegevoegd.

De rechter ziet geen aanleiding om het pand te laten ontruimen, omdat er geen legitieme reden is voor de leegstand van het pand. Een verbouwing is zo’n legitieme reden, maar die is vanwege de EU-sancties niet toegestaan. Zo zou de verbouwing leiden tot “een aanzienlijke waardevermeerdering en dientengevolge tot vermogensgroei”.

Ook is een renovatie voor iemand op de EU-sanctielijst alleen toegestaan als het ministerie van Financiën een ontheffing zou hebben gegeven, maar dat “is echter niet gebleken”, aldus de rechter. De rechter oordeelt daarom dat de “vordering tot ontruiming van krakers is afgewezen nu ongerechtvaardigde leegstand dreigt”.

De advocaat van het bedrijf van Arkady gaf tijdens het kort geding aan dat het huis voor eigen gebruik bedoeld is. Zo zou hij er met zijn gezin af en toe willen verblijven “om van de mooie stad Amsterdam te genieten”. De rechter acht dat echter ook niet aannemelijk, onder meer omdat het vanwege de sancties niet mogelijk is om naar Nederland te reizen.

Door: ANP