Deel appartementencomplex Amsterdam ingestort door grote brand

Deel appartementencomplex Amsterdam ingestort door grote brand

Geplaatst op 13 november 2022, om 12:51 uur

AMSTERDAM – In een appartementencomplex in Amsterdam Nieuw-West woedt zondag sinds ongeveer 08.30 uur een grote brand. Alle bewoners zijn geëvacueerd. Een deel van het complex is ingestort. De politie heeft iemand meegenomen voor een verhoor, omdat er “rekening wordt gehouden met brandstichting”, aldus een woordvoerder van de brandweer.

“Dat deze persoon is meegenomen, betekent niet dat hij of zij brand heeft gesticht en dat deze persoon is aangehouden. Er wordt alleen onderzoek gedaan”, aldus de woordvoerder. Volgens de brandweer gingen er “meerdere verhalen” rond bij het complex dat de persoon iets met de brand te maken zou hebben. Ook zou de situatie die de politie zondagochtend aantrof erop wijzen dat er mogelijk brandstichting in het spel is. “Maar dit is allemaal nog onduidelijk en wordt nog onderzocht.”

Eerder meldde de brandweer dat er een persoon gewond was geraakt en naar het ziekenhuis was gebracht, maar dat blijkt een misverstand, aldus de woordvoerder. Wel zijn zes mensen ter plekke nagekeken door ambulancepersoneel omdat ze rook hadden ingeademd, maar niemand hoefde naar het ziekenhuis.

Startblok Riekerhaven
Het vuur is rond 12.00 uur nog niet onder controle. “Er is een zogenoemde stoplijn gecreëerd, op die manier willen we de brand beperkt houden”, legt de woordvoerder uit. Bij de brand komt nog steeds veel rook vrij. De brandweer adviseert omwonenden dan ook ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen.

Het appartementencomplex staat aan de Voetbalstraat in Slotervaart. Het gaat om het Startblok Riekerhaven, een woonproject bedoeld voor jonge vluchtelingen die net een verblijfsvergunning hebben gekregen (statushouders) en jongeren uit Nederland. Het complex bestaat uit ongeveer vijfhonderd containerwoningen. De brand begon in een woning op de tweede verdieping en sloeg daarna over op andere woningen.

Pyjama en badslippers
Rond 12.00 uur staan er achter de rood-witte afzetlinten enkele tientallen bewoners toe te kijken, sommigen nog in pyjama en op badslippers. Ook zijn er een paar bewoners die hun huisdieren in mandjes bij zich hebben. Volgens een woordvoerder van de brandweer worden ongeveer 120 mensen opgevangen in een sporthal in de buurt. Ze worden daarheen gebracht met bussen.

Een woordvoerder van Startblok Riekerhaven laat weten dat “alles op alles wordt gezet om de bewoners te spreken en ze verder te helpen”.