15 jaar cel en tbs met dwang voor Friese ‘Tindermoord’

15 jaar cel en tbs met dwang voor Friese ‘Tindermoord’

Geplaatst op 11 november 2022, om 21:05 uur

LEEUWARDEN – De rechtbank heeft Thomas R. uit Leek veroordeeld tot een celstraf van vijftien jaar en tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van de Amerikaanse studente Mieke Oort (21) in Leeuwarden. De zaak staat bekend als de ‘Tindermoord’.

R. (27) bracht de jonge vrouw op 6 maart in haar studentenwoning aan de Tweebaksmarkt in het centrum van Leeuwarden met een mes om het leven. De twee hadden elkaar in het najaar van 2021 leren kennen via de datingapp Tinder. Na een aantal weken liep het contact minder goed. Oort kreeg een relatie met een andere man.

R. zag de vrouw op de vroege ochtend van zondag 6 maart dansen met deze man op een huisfeest in de studentenwoning van Oort. Hij ging met zijn auto terug naar zijn woonplaats Leek om daarna weer naar Leeuwarden te gaan met een groot keukenmes, een hamer en twee molotovcocktails. Nadat R. een benzinebom tegen de woning had gegooid ging hij naar binnen en stak Oort meerdere keren. Oorts vriend werd ook gestoken en raakte zwaargewond. R. heeft de handelingen bekend.

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van twintig jaar en tbs met dwangverpleging geëist. Net als de aanklager vindt de rechtbank in Leeuwarden dat R. van plan was om Oort te doden. Hij heeft doelmatig gehandeld bij het pakken van de spullen in Leek en het steken van beide slachtoffers, aldus de rechter. Het neersteken van haar vriend is volgens de rechtbank een poging tot doodslag, het OM gaat uit van poging tot moord. R. zou bij zijn plan gefocust zijn geweest op Oort, aldus de rechter.

Dat er in een opwelling is gehandeld, zoals R. stelt, vindt de rechter niet geloofwaardig. R. heeft verklaard dat hij na het gooien van de brandbom Oort wilde opwachten bij de deur om met haar te praten. R. klom echter via de regenpijp op het platte dak, sloeg met de hamer het raam van de terrasdeur in en ging de woning binnen. De rechter vindt dat hij voldoende tijd had om na te denken.

Volgens psychisch deskundigen kampt R. met een autismespectrum- en persoonlijkheidsstoornis. Hij kan hierdoor niet goed omgaan met hoog oplopende emoties en heeft een verhoogde kwetsbaarheid om psychisch ontregeld te raken bij oplopende spanningen. De rechter acht R. verminderd toerekeningsvatbaar.

De Amerikaanse nabestaanden van Mieke Oort laten via hun raadsman Sébas Diekstra weten “ernstig teleurgesteld te zijn in de door de rechtbank opgelegde gevangenisstraf”. “Zij wisten dat zij geen rekening hoefden te houden een straf zoals deze in de Verenigde Staten zou worden opgelegd, maar met een straf onder de geëiste 20 jaar zeggen zij echt niet te kunnen leven”, aldus Diekstra.