Brandweer redt kat bij woningbrand in Nijmegen

Brandweer redt kat bij woningbrand in Nijmegen

Geplaatst op 10 november 2022, om 09:28 uur

NIJMEGEN – In een woning aan de zwanenveld 41e straat in Nijmegen brak donderdagochtend een felle brand uit. Hulpdiensten werden rond 02:36 uur ingeschakeld.

De bewoner van de woning heeft de brand zelf opgemerkt, heeft eerst de buren gewaarschuwd en probeerde daarna zelf nog de brand te blussen. Dat lukte niet meer. Toen de brandweer arriveerde was de brand uitslaand. De brand was zo sterk dat het raam brak en de vlammen naar buiten sloegen. Het grote raam aan de voorzijde raakte erg beschadigd. De brandschade zelf is tot de begane grond, een grote keuken-woonkamer ruimte, beperkt gebleven, maar de roetschade is behoorlijk t/m 1e verdieping. De bewoner wel rook heeft ingeademd, hij ging met de ambulance mee naar het ziekenhuis.

Oplader
De bewoner gaf tegenover de brandweer aan dat de brandoorzaak mogelijk een telefoonoplader was. Hij zou zijn telefoon aan de oplader hebben aangesloten en dan op de bank hebben gelegd, de bank staat direct achter het raam. Toen de bewoner de brand opmerkte stond de bank al in lichterlaaie. De brandweer kan op dit moment de brandoorzaak niet bevestigen, ze moeten de oorzaak nog verder gaan onderzoeken.

Kat
De bewoner heeft ook een kat, deze werd door de brandweer gered. De brandweer beschikt over eigen zuurstofapparaten en kon de kat zo met een ademmasker zuurstof toedienen. De kat kwam in een klein kooitje terecht. Aangezien dat de Dierenambulance ’s nachts niet rijdt werd door de politie een taxi geroepen. De taxi heeft de kat naar de Dierenambulance gereden.

Stichting Salvage zal de brandschade verder evalueren, het is niet duidelijk hoelang de woning onbewoonbaar blijft. Buurtwoningen hadden alleen lichte last van rook, deze werden door de brandweer geventileerd.

Foto’s Jesse van den Hater/Persbureau Heitink