Arrestatie na vernielen natuur om er hennepplanten te plaatsen

Arrestatie na vernielen natuur om er hennepplanten te plaatsen

Geplaatst op 9 november 2022, om 11:57 uur

OOLTGENSPLAAT  – Een 47-jarige man uit het Noord-Brabantse Nieuw-Vossemeer is opgepakt voor betrokkenheid bij het vernietigen van een deel van beschermd natuurgebied De Ventjager in het Zuid-Hollandse Ooltgensplaat. Begin juni ontdekte een boswachter van Staatsbosbeheer dat bij drie bij elkaar gelegen delen van het natuurgebied begroeiing was verwijderd en vervangen door toen nog kleine hennepplanten.

De man werd eind oktober aangehouden, maar de politie komt er woensdag pas mee naar buiten. De man werd twee dagen na zijn aanhouding weer op vrije voeten gesteld en mag het verdere onderzoek in vrijheid afwachten.

Volgens de politie zijn er vermoedelijk meer mensen betrokken geweest bij het vernielen van het natuurgebied en het planten van de hennepplanten. Meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.

De politie zegt dat het kweken van hennep in natuurgebieden een jaarlijks terugkerend fenomeen is. Daarbij wordt volgens de politie forse en vaak ook blijvende schade aan de natuur aangebracht. Zo werd in juni vorig jaar een hennepkwekerij aangetroffen in Natura 2000-gebied De Zeehondenplaat in Strijensas. Daar werden destijds twee verdachten voor aangehouden. Het vernietigen van een natuurgebied en het in stand houden hiervan door bijvoorbeeld het kweken van hennepplanten is een economisch misdrijf waar vier jaar gevangenisstraf op staat, waarschuwt de politie.

Door: ANP