NS: soepele ochtendspits op eerste dag aangepaste dienstregeling

NS: soepele ochtendspits op eerste dag aangepaste dienstregeling

Geplaatst op 7 november 2022, om 11:07 uur

UTRECHT – De ochtendspits verloopt maandag “soepel” op de eerste dag dat NS minder treinen laat rijden in aanloop naar de nieuwe dienstregeling op 11 december. Door een tekort aan personeel rijden vooral in de daluren en vrijdag de hele dag minder treinen. Maar ook tijdens de spits gaan de treinen minder vaak.

Volgens een woordvoerder van de NS zijn er maandagochtend niet meer vertragingen dan anders. Dat komt doordat de aangepaste dienstregeling vooral buiten de spits geldt.

Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV zegt dat het maandagochtend wel drukker was dan anders in de treinen. De organisatie is het niet eens met de aangepaste dienstregeling en vindt dat de NS weinig flexibel is. Volgens de organisatie zitten treinen “overvol met mensen die echt de trein moeten nemen, bijvoorbeeld omdat ze geen auto hebben”. Zo was het “echt heel druk” in de treinen rond Leiden Centraal. Reizigers komen daar in de problemen door een defecte bovenleiding. Tussen Leiden en Schiphol rijden daardoor minder treinen. ProRail bekijkt hoe dit kan worden hersteld.

Door minder treinen te laten rijden, zullen die minder vaak op het laatste moment uitvallen, hoopt de NS. De beperkingen gelden voor de intercity’s tussen Den Haag Centraal en Amsterdam Centraal, tussen Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal, tussen Alkmaar en Haarlem en tussen Schagen en Alkmaar. Ook op zo’n vijftien trajecten van sprinters wordt de dienstregeling aangepast.

Eerder voerde de NS al een beperking in voor de dienstregeling op 22 intercity- en twintig sprintertrajecten.

Door: ANP