Alle demonstranten klimaatacties Schiphol-Oost weer vrij

Alle demonstranten klimaatacties Schiphol-Oost weer vrij

Geplaatst op 6 november 2022, om 10:51 uur

SCHIPHOL – Niemand van de ruim 200 mensen die zaterdag werden aangehouden rond de klimaatacties op Schiphol-Oost zit nog vast. Een woordvoerder van de marechaussee meldt zondagochtend dat de laatsten zaterdag net voor middernacht zijn heengezonden.

De woordvoerder zegt dat circa vierhonderd activisten zaterdag betrokken waren bij de actie. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer het betreden van verboden terrein en vernieling van bijvoorbeeld hekwerk. Ook wordt nog gekeken naar mogelijke schade aan privéjets. “Wie wat precies heeft gedaan, is onderdeel van het onderzoek”, aldus de zegsman.

De marechaussee is druk bezig geweest met de registratie en identificatie van betrokkenen, aldus de zegsman. “Dat ging niet altijd even makkelijk. Sommigen hadden lijm op hun vingers gesmeerd, wat het maken van vingerafdrukken bemoeilijkt.”

Ruim tweehonderd

Onder de circa vierhonderd activisten waren er volgens de woordvoerder mensen die ervoor kozen te vertrekken toen ze daartoe de mogelijkheid werd geboden. Zij werden niet aangehouden. “Ik hoorde een actievoerder zeggen dat die die avond nog moest werken”, vertelt de zegsman. De mensen die uiteindelijk werden aangehouden, kozen ervoor te blijven. Om hoeveel mensen dat precies gaat, kon de woordvoerder zondagochtend nog niet zeggen. Hij houdt het vooralsnog op ruim tweehonderd.

De activisten van Greenpeace en Extinction Rebellion kwamen zaterdagmiddag onder meer na het doorzagen van een hek met een slijptol het terrein van Schiphol-Oost op, waar vandaan de zaken- en privévluchten met kleine vliegtuigen worden afgehandeld. Een deel van de actievoerders ketende zich vast aan een aantal toestellen, anderen fietsten rond op het platform. De marechaussee zei door de actie te zijn verrast.

Door: ANP