(FOTOSERIE) Tientallen arrestaties op Schiphol door marechaussee

(FOTOSERIE) Tientallen arrestaties op Schiphol door marechaussee

Geplaatst op 5 november 2022, om 13:17 uur

SCHIPHOL  – De Koninklijke Marechaussee heeft op Schiphol inmiddels tientallen klimaatactivisten gearresteerd omdat zij privéjets hebben geblokkeerd. Dat meldt een woordvoerder van de marechaussee. Volgens Greenpeace zijn nog zeker 350 mensen op het terrein aanwezig.

Volgens de zegsman is een speciale eenheid van de marechaussee bezig met het ontruimen van het deel van de luchthaven dat wordt gebruikt voor vluchten met privéjets. De gearresteerde activisten van Extinction Rebellion en Greenpeace worden overgebracht naar detentieruimtes op Schiphol zelf.

Sommige mensen zijn vastgeketend aan de privéjets, meldde Extinction Rebellion eerder. Het is nog onduidelijk of ook zij weggehaald kunnen worden. Activisten van Greenpeace en Extinction Rebellion demonstreren met de actie tegen de luchtvaart. De actievoerders zijn bezorgd om de klimaatcrisis en willen dat Schiphol verduurzaamt. Ook omwonenden van Schiphol zijn aanwezig, om te demonstreren tegen het lawaai.

Fietsende demonstranten

Activisten hadden zaterdag het hek opengemaakt bij de landingsbaan waar privéjets staan. Zo’n vijfhonderd demonstranten gingen onder vliegtuigen en de vleugels zitten om de toestellen te blokkeren voor gebruik. Een deel van de demonstranten ging weg toen de marechaussee opriep dat hier nog de mogelijkheid toe was.

Een groep fietsende demonstranten rijdt nog steeds rond op het terrein. Vanaf de parkeerplaats zingen activisten, die ook diverse muziekinstrumenten hebben, de actievoerders toe. Op een spandoek staat ‘Bullshitvluchten van de baan’. De demonstranten zeggen dat de privévluchten voor veel meer uitstoot per persoon zorgen dan normale lijnvluchten.

Het hek is inmiddels gemaakt door hekkenbedrijf Heras. Terwijl het nieuwe hek werd geplaatst, was er een opstootje door een aantal demonstranten. Zij werden niet aangehouden door de politie.

Foto’s: Michel van BergenDoor: ANP