Rechter beslist of vrouwelijke Syriëgangers vast blijven zitten

Rechter beslist of vrouwelijke Syriëgangers vast blijven zitten

Geplaatst op 4 november 2022, om 09:39 uur

ROTTERDAM – De twaalf vrouwelijke Syriëgangers die dinsdag zijn opgehaald uit het noorden van Syrië krijgen vrijdagmiddag te horen of ze vast blijven zitten. Ze worden verdacht van terroristische misdrijven. De rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam beslist over het verlengen van hun voorarrest.

De vrouwen en hun 28 kinderen kwamen dinsdagavond laat in Nederland aan. De kinderen zijn na aankomst overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming en in instellingen geplaatst.

De vrouwen en hun kinderen zaten jarenlang vast in kampen, waar de leefomstandigheden slecht zijn. Het kabinet besloot de vrouwen terug te halen, zodat ze in Nederland vervolgd kunnen worden voor hun mogelijke betrokkenheid bij de terroristische organisatie IS. Als dit niet op tijd zou gebeuren, dan zouden hun rechtszaken vervallen.

De afgelopen jaren zijn meerdere vrouwen door de rechtbank in Nederland veroordeeld voor hun steun aan IS, die in Syrië en Irak destijds met veel geweld een kalifaat uitriep.

Door: ANP