Familie Peter R. Vries: proces nog jaren onderdeel van ons leven

Familie Peter R. Vries: proces nog jaren onderdeel van ons leven

Geplaatst op 3 november 2022, om 13:30 uur

AMSTERDAM – De familie van Peter R. de Vries gaat ervan uit dat het moordproces tegen de diverse verdachten “nog jaren” onderdeel zal zijn van hun leven. De zoon van De Vries, Royce, schat in dat een afsluiting ervan zeker nog vijf tot zeven jaar op zich laat wachten, zei de advocaat van de familie, Annemiek van Spanje. Bij die inschatting wordt rekening gehouden met onder meer hoger beroep en een cassatieprocedure.

De rechtbank besliste donderdag dat het strafproces tegen de twee mannen die worden verdacht van de daadwerkelijke uitvoering van de moord, Delano G. en Kamil E., opnieuw moet. De belangrijkste oorzaak daarvan is een heel late toevoeging van verklaringen van een anonieme getuige aan het dossier.

De familie reageert volgens Van Spanje “vrij nuchter” op de beslissing van de rechtbank. “We hadden dit natuurlijk al een tijdje zien aankomen.” Kort voor de geplande uitspraak, in juli, kwam het Openbaar Ministerie met de nieuwe getuige. De rechtbank zag zich toen genoodzaakt de zaak te heropenen en de uitspraak voor onbepaalde tijd uit te stellen. Inmiddels is de zaak tegen drie nieuwe verdachten bij het proces gevoegd, waardoor een afronding nog geruime tijd op zich zal laten wachten.

Het toevoegen van de nieuwe zaak betekent “sowieso dat er nieuw proces gaat plaatsvinden”, zegt Van Spanje. “Dus ze hadden dit hoe dan ook nog een keer moeten doormaken.” Of de twee kinderen van De Vries ook nogmaals hun slachtofferverklaring in de rechtszaal moeten voordragen, betwijfelt de raadsvrouw. “Of ze daar echt weer opnieuw moeten gaan zitten… Ik denk niet dat dat gaat gebeuren.”

Door: ANP