Vijf mensen aangehouden voor handel in honderden coronabewijzen

Vijf mensen aangehouden voor handel in honderden coronabewijzen

Geplaatst op 2 november 2022, om 17:07 uur

DEN HAAG – De politie heeft woensdag vijf mensen opgepakt voor de handel in honderden coronabewijzen. Het gaat om vier mannen en een vrouw tussen de 22 en 37 jaar. Zij worden ervan verdacht tientallen tot honderden valse coronabewijzen per persoon te hebben verhandeld. In totaal verdienden zij hiermee naar schatting vele tienduizenden euro’s, aldus de politie.

De politie arresteerde eind vorig jaar vijf mensen die als extern ingehuurde medewerkers van de GGD op Schiphol valse coronabewijzen zouden hebben aangemaakt en verkocht. Met deze QR-codes konden mensen die mogelijk corona hadden, zich niet wilden laten testen of niet gevaccineerd waren toch toegang krijgen tot veel openbare plekken. Een van de gearresteerden maakte gebruik van meerdere tussenhandelaren, waarna de vijf nieuwe verdachten bij de politie in beeld kwamen.

Deze tussenhandelaren stuurden via WhatsApp BSN-nummers en geboortedata van mensen die een coronabewijs wilden hebben naar de uitzendkrachten die werkten bij de GGD. Die maakten vervolgens een QR-code voor de tussenhandelaar om te verkopen. Op deze manier verhandelden de vijf verdachten tientallen tot honderden codes per persoon, voor honderden euro’s per code.

Andere verdachten

De politie heeft ook acht woningen doorzocht in De Rijp, Amsterdam, Amstelveen, Almere en Utrecht. Er wordt nog uitgekeken naar drie andere verdachten die te maken hebben met de coronabewijzenhandel. Zij verhandelden waarschijnlijk op kleinere schaal QR-codes.

Identiteitsfraude

Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland laat weten niet te reageren op de kwestie zolang het politie-onderzoek loopt. De politie laat weten ook de gegevens van kopers in handen te hebben en waarschuwt mensen hun BSN-nummer nooit zomaar te delen. “Deze kunnen namelijk worden gebruikt om identiteitsfraude mee te plegen, wat grote gevolgen kan hebben.”

Door: ANP