OM: Verdachte oorlogsmisdaden maakte mogelijk meer slachtoffers

OM: Verdachte oorlogsmisdaden maakte mogelijk meer slachtoffers

Geplaatst op 31 oktober 2022, om 11:12 uur

KERKRADE – Het Openbaar Ministerie heeft aanwijzingen dat de 34-jarige man die afgelopen mei in Kerkrade werd opgepakt op verdenking van oorlogsmisdaden, meer slachtoffers heeft gemaakt. De komende maanden moet daar meer duidelijkheid over komen, zei de officier van justitie maandag tijdens een inleidende zitting in de rechtbank in Den Haag.

Volgens het OM was Mustafa A. in januari 2013 betrokken bij de gewelddadige arrestatie van een burger in diens woning, die later in een gevangenis van de inlichtingendienst van de Syrische luchtmacht gemarteld werd. De officier gaf aan dat er sterke aanwijzingen zijn dat A. bij nog een gewelddadige arrestatie betrokken is.

A. kwam in 2020 naar Nederland en had hier asiel aangevraagd. De Dienst Landelijke Recherche van de politie kreeg eind dat jaar tips dat A. lid zou zijn geweest van een prominente Syrische militie die aan de zijde van het regime van president Bashar al-Assad vocht in de Syrische burgeroorlog. Het is volgens justitie voor het eerst dat in Nederland iemand is aangehouden die aan de kant van het Syrische regime zou hebben gestaan.

A. zelf ontkent in alle toonaarden. “Ik vind het heel erg dat ik hiervan word beschuldigd. De mensen die dingen over mij hebben verklaard zijn gevaarlijke mensen. Zij zijn gevaarlijk, ik niet”, zei de 34-jarige Syriër.

Tijdens de vorige zitting vertelde hij al dat hij zich inderdaad had aangesloten bij Liwa al-Quds, een militie die nauw samenwerkt met de Syrische inlichtingendiensten en de Russische krijgsmacht, maar dat was enkel om het kamp waarin hij was geboren en getogen, te verdedigen. Het gaat om het Palestijnse vluchtelingenkamp al-Nayrab, in de buurt van de noordelijke Syrische stad Aleppo.

Volgens de advocaat van A. is er “geen enkele aanwijzing” dat A. wist van mogelijke gewelddadigheden gepleegd door Liwa al-Quds. “Hij zit nu al zes maanden vast en dat begint te knellen.” Hij vroeg om vrijlating van zijn cliënt, maar de rechtbank wees dat af. “Het lijkt er op dat u een hoge positie heeft gehad bij Liwa al-Quds. Daarom zijn er nog voldoende ernstige bezwaren om u vast te houden”, zei de rechter. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak verdergaat.

Door: ANP