Uurtje langer slapen: wintertijd gaat zondag om 03.00 uur in

Uurtje langer slapen: wintertijd gaat zondag om 03.00 uur in

Geplaatst op 29 oktober 2022, om 18:48 uur

NEDERLAND – Er komt dit weekend een einde aan de zomertijd. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de wintertijd in en wordt de klok een uur teruggezet. Om 03.00 uur wordt de tijd verzet naar 02.00 uur. Dat betekent een uur langer slapen, en ’s avonds is het weer eerder donker.

Vaak zorgt het ingaan van de wintertijd en de zomertijd voor onduidelijkheid over of de klok nou voor- of achteruit moet worden gezet. Een ezelsbruggetje is: je wint-er-tijd mee als de wintertijd ingaat, immers de klok gaat een uur achteruit. In het laatste weekend van maart 2023 gaat de zomertijd weer in. Ook daar is een ezelsbruggetje voor: in het vóórjaar gaat de klok vóóruit.

De zomertijd is ooit bedacht om mensen meer gebruik te laten maken van het beschikbare daglicht en te laten besparen op elektrische verlichting. Even was er sprake van dat het twee keer per jaar verzetten van de klok op zijn einde zou lopen. Het Europees Parlement sprak daar in 2019 de voorkeur voor uit, maar daarna werd het op de lange baan geschoven. Het is aan de lidstaten om daar overeenstemming over te bereiken.

Door: ANP