Taghi: niets te maken met moorden en bedreiging prinses

Taghi: niets te maken met moorden en bedreiging prinses

Geplaatst op 28 oktober 2022, om 14:42 uur

AMSTERDAM – Ridouan Taghi heeft in een schriftelijke getuigenverklaring ontkend dat hij iets te maken heeft de moorden op de broer van kroongetuige Nabil B., advocaat Derk Wiersum, en misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Ook heeft hij niets te maken met de bedreiging van prinses Amalia, zou in die verklaring staan. Taghi is geen verdachte in die zaken, maar er wordt gesuggereerd dat hij er wel achter zit.

Taghi (44) heeft de verklaring opgesteld als getuige in de strafzaak tegen zijn neef Youssef T., voormalig advocaat. T. wordt ervan verdacht dat hij heeft meegewerkt aan uitbraakplannen van Taghi, die in voorarrest zit in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Ook zou hij de boodschapper zijn geweest tussen Taghi en criminele contacten in de buitenwereld. De rechter vroeg hem of hij druk op Youssef heeft uitgeoefend om boodschapper te zijn, maar voordat Taghi antwoord kon geven, greep zijn advocaat Inez Weski in. Ze stelde voor de vraag “even te parkeren” en er later, na overleg, antwoord op te geven.

Taghi is vrijdagmiddag verschenen in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp om zijn getuigenverklaring toe te lichten. Hij nam het op voor zijn neef. “Youssef hoort thuis bij zijn kinderen. Door mij is hij in deze ellende terechtgekomen. Hij heeft niets strafbaars gedaan.” Taghi is de hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces Marengo; tegen hem is eerder dit jaar een levenslange gevangenisstraf geëist.

Youssef T. (39) werd vorig jaar oktober opgepakt nadat hij maandenlang bezoeken had afgelegd aan Taghi in de EBI en zit sindsdien in hechtenis. Hij verscheen vrijdag zelf niet in de bunker en liet zich vertegenwoordigen door advocaat André Seebregts.

In zijn verklaring beklaagt Taghi zich over de negatieve beeldvorming over zijn persoon in de media. “Ik word als een soort monster neergezet”, stelt hij.

Taghi wordt in de media in verband gebracht met de moorden op Reduan B., de broer van de kroongetuige in het proces Marengo, op diens advocaat Derk Wiersum en op Peter R. de Vries. Onlangs werd naar hem gewezen toen bekend werd dat prinses Amalia in verband met bedreigingen wordt beveiligd. Van een formele verdenking is geen sprake.

Door: ANP