Activisten die schilderij Mauritshuis besmeurden zitten nog vast

Activisten die schilderij Mauritshuis besmeurden zitten nog vast

Geplaatst op 28 oktober 2022, om 10:03 uur

DEN HAAG – De drie activisten die donderdag in het Mauritshuis het beroemde Johannes Vermeer-schilderij Meisje met de parel besmeurden zitten nog vast, meldt de politie vrijdagochtend. De drie hebben de nacht in de cel doorgebracht en moeten nog gehoord worden door de politie. Het Openbaar Ministerie in Den Haag kon nog niet direct zeggen wat er met de activisten gaat gebeuren, aldus een woordvoerder.

De activisten, onder wie de bekende Belgische klimaatactivist Wouter M., lijmden zich onder meer vast aan het glas dat voor het schilderij hangt en aan de muur naast het doek. Ook werd er soep gegoten over de activist die zichzelf aan het glas plakte. Het schilderij zelf raakte niet beschadigd, wel liepen de lijst en de achterplaat door de actie lichte schade op, zei het Mauritshuis donderdag.

Mauritshuis-museumdirecteur Martine Gosselink liet donderdagavond bij Nieuwsuur weten dat de schade te herstellen is. Eerder op donderdag zei het museum al dat het schilderij snel weer te zien is voor het publiek, maar nog niet wanneer.

Open voor publiek
Het Mauritshuis is vrijdag open voor publiek. De zaal waarin het doek hing is gesloten en blijft voorlopig dicht, liet het museum donderdag al weten. Volgens een kassamedewerker komen er vrijdag nog gewoon bezoekers, maar is het rustiger dan normaal op een vrijdag in een vakantieperiode.

Tijdens het besmeuren droegen de activisten T-shirts van de Britse actiegroep Just Stop Oil. Ze zijn onderdeel zijn van de Belgische tak van de klimaatgroep, zegt een woordvoerder. Een van de arrestanten, Wouter M., voerde eerder acties voor het klimaat uit in België. Zo verstoorde hij onder meer de Ronde van Vlaanderen door het parcours op te rennen tijdens de eindsprint.

Door: ANP