OM eist taakstraf en stadionverbod na rellen voetbalwedstrijd

OM eist taakstraf en stadionverbod na rellen voetbalwedstrijd

Geplaatst op 27 oktober 2022, om 12:04 uur

ALKMAAR – Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de politierechter in Alkmaar een taakstraf van 240 uur, drie maanden voorwaardelijke celstraf en 500 euro boete geëist tegen een 24-jarige man uit Alkmaar, die eind vorig jaar betrokken zou zijn geweest bij rellen rond de voetbalwedstrijd AZ-NEC. Ook vroeg de aanklager een proeftijd van drie jaar en een stadionverbod van vijf jaar.

Negen andere verdachten in de leeftijd van 19 tot 22 jaar hoorden een taakstraf van 240 uur, twee maanden voorwaardelijke celstraf en eveneens een stadionverbod van vijf jaar eisen om hun vermeende aandeel in de rellen, die plaatshadden op 21 november. Een groep van circa 150 aanhangers trok die avond op richting het stadion van AZ, waar de thuisclub in verband met aangescherpte coronamaatregelen zonder publiek de wedstrijd tegen NEC afwerkte.

Volgens verklaringen van aanwezige politieagenten en stewards dook de groep plotseling bij het stadion op en werden zij direct met vuurwerk bekogeld. Een deel van de AZ-aanhangers, onherkenbaar vanwege capuchons en gezichtsbedekking, drong het stadion binnen, stak ook daar vuurwerk af, stichtte brand en betrad zelfs even het veld. De wedstrijd werd om die reden korte tijd stilgelegd.

In de rechtbank toonde het OM een compilatie van beelden van de ongeregeldheden, die volgens de aanklager zorgvuldig waren gepland. In de rechtszaal sprak de officier van justitie van een gearrangeerde “explosie van geweld”, een dag nadat zich in Rotterdam heftige ongeregeldheden rond de coronamaatregelen hadden voorgedaan. “De samenleving stond op scherp”, aldus de officier van justitie, “en in die situatie vonden deze heren het nodig dit te doen.”

Rond het stadion stonden de bewuste avond vijf agenten en een handjevol stewards paraat om toezicht te houden na berichten over een mogelijke vuurwerkactie door de AZ-fans. Een van de politiemannen zei achteraf dat het voelde alsof hij in een “oorlogsgebied” zat. Drie agenten en stewards dienden schadeclaims in, net als AZ.

In totaal staan rond de rellen donderdag en komende maandag veertien verdachten terecht. Zij zijn voor het grootste deel achteraf herkend op camerabeelden en herleid aan de hand van berichtenverkeer in een appgroep. Van de KNVB kregen zij al langdurige stadionverboden.

De verdediging van de verdachten was kritisch over de bewijsvoering en vroeg forse strafmatiging of vrijspraak. De uitspraak is maandag.

Door: ANP