Moeder wil dat ‘complotdenker’ zwijgt over dood meisje

Moeder wil dat ‘complotdenker’ zwijgt over dood meisje

Geplaatst op 20 oktober 2022, om 11:00 uur

ZWOLLE – De moeder van een eind mei overleden meisje eiste donderdag in een kort geding dat een vermeende complotdenker stopt met berichtgeving over haar dochter. Onder meer via Twitter schrijft de vrouw dat het meisje mogelijk vermoord is door de Nederlandse overheid.

Haar dochter werd op 30 mei dit jaar vermist. Ze woonde in een pleeggezin en werd een dag later dood in een bos bij Dedemsvaart gevonden. Ze had zelfmoord gepleegd. Toen ze als vermist werd opgegeven begon de beklaagde over haar te schrijven op social media. Ze schreef dat ze de dood ‘verdacht’ vond en dat hier een moord in de doofpot wordt gestopt. Ze riep later via Twitter op de crematie te blokkeren. Op verzoeken daarna van de moeder om niet meer over haar dochter te schrijven, kwam geen reactie.

De gedaagde uit de gemeente Steenwijkerland geniet enige bekendheid nadat ze in de Libelle en Linda haar verhaal deed als slachtoffer van de Toeslagenaffaire. Ze bereikt duizenden mensen met haar indianenverhalen, zo noemde advocaat Joe Jay de Haas het. Dergelijke verhalen tieren welig op sociale media waar de controle op de inhoud minimaal en het bereik maximaal is, zei de advocaat. De schade van dergelijke berichtgeving is groot. Zo moest er bij de crematie beveiliging worden ingeschakeld. “De toewijzing van deze vorderingen zou ook op dat front een kleine stap in de goede richting zijn.”

De moeder wil dat de gedaagde niet meer schrijft over haar dochter. Per overtreding eist ze een dwangsom van 500 euro. Ook eist ze een contactverbod. De gedaagde was niet aanwezig in de Zwolse rechtszaal. Een weerwoord is ook niet bekend. De voorzieningenrechter doet binnen twee weken uitspraak.