Grootste besmetting vogelgriep in Heythuysen: 300.000 leghennen

Grootste besmetting vogelgriep in Heythuysen: 300.000 leghennen

Geplaatst op 20 oktober 2022, om 10:45 uur

DEN HAAG – In het Limburgse Heythuysen is vogelgriep geconstateerd bij een bedrijf met 300.000 leghennen. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) donderdag. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat het om de grootste besmetting tot nu toe.

De dienst verwacht daarom wel enige tijd bezig te zullen zijn met het afmaken van de vogels. Dat gebeurt om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Binnen een kilometer rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In een iets ruimere straal van 3 kilometer liggen vijf kippenbedrijven. Die worden gescreend op vogelgriep en ziekteverschijnselen die daarop wijzen.

In de 10-kilometerzone liggen 128 pluimveebedrijven. In dat gebied geldt per direct een vervoersverbod. Ook mag er niet worden gejaagd op eenden.