Man die eigen kind doodde: ik werd gedwongen om dit te doen

Man die eigen kind doodde: ik werd gedwongen om dit te doen

Geplaatst op 20 oktober 2022, om 13:48 uur

ARNHEM – De 22-jarige Rotterdammer die in juli zijn zes maanden oude dochtertje om het leven bracht, zegt dat de moeder van het kind en haar broer hem daar opdracht voor gaven. “Het is het meest vreselijke wat ik ooit heb gedaan, maar ik werd door hen gedwongen”, zei hij donderdag tegen de militaire rechtbank in Arnhem.

Wat Ruud S. daarmee bedoelde, werd op de eerste zitting niet duidelijk. Zijn advocaat wil ook niet zeggen of haar cliënt stemmen hoorde of dat hij nog steeds in de veronderstelling leeft dat hij die opdracht letterlijk van zijn vriendin en haar broer kreeg. “Het is nu aan de psycholoog en de psychiater om te onderzoeken hoe hij dit precies beleefd heeft.”

S. was die zondag 17 juli in het appartement van zijn vriendin aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam-Charlois. Ook zijn vriendin, dochtertje Emily en de oom en oma van het meisje waren daar. S. nam het kindje opeens mee naar een andere kamer en sneed haar daar de keel door.

Vught
De moeder en oma vluchtten daarna met Emily de straat op om hulp te vragen. Zij werden door een buurman met de auto naar het ziekenhuis gebracht, waar het kindje bleek te zijn overleden. De vader vertoonde zich ook op straat en op de vraag van omstanders of hij zijn eigen kindje had vermoord, zei hij ja. Daarop werd hij door de inmiddels gearriveerde politie gearresteerd.

R. zit sinds zijn daad vast in de gevangenis in Vught, waar hij binnenkort door een psycholoog en psychiater onderzocht wordt. Hij zat ten tijde van het drama thuis in de ziektewet met een burn-out en was volgens zijn moeder al een tijdje in de war.

R. staat terecht voor de militaire kamer van de rechtbank Arnhem omdat hij in dienst is van het leger als ICT’er. De volgende zitting is op 16 januari. Het onderzoeksrapport naar de psychologische toestand van de verdachte is naar verwachting van de officier van justitie dan nog niet klaar. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak volgt wat hem betreft in de eerstvolgende zitting daarna, uiterlijk in april.

Door: ANP