Post tussen Taghi en Mohammed B. preventief stoppen onmogelijk

Post tussen Taghi en Mohammed B. preventief stoppen onmogelijk

Geplaatst op 19 oktober 2022, om 20:45 uur

DEN HAAG – Het is niet mogelijk om preventief (brief)contact tussen gevangenen te stoppen, bijvoorbeeld omdat het vermoeden bestaat dat zij zo misdaden beramen. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) zegt dat tijdens een debat, zonder direct te refereren aan het contact tussen Ridouan Taghi en Mohammed B. De minister zei niet over specifieke zaken te kunnen spreken, maar dat het over hen gaat is duidelijk.

Weerwind begrijpt wel “dondersgoed” de vraag of dit kan, die VVD-Kamerlid Ulysse Ellian stelde. “Ik wil het wel maar ik kan het niet”, aldus de minister. Volgens de huidige wet mag alleen bepaald contact worden gestopt, nadat is gebleken dat brieven niet toelaatbare inhoud bevatten. Maar dan moeten bijvoorbeeld brieven wel eerst worden gelezen. De minister benadrukt dat dit nu ook gebeurt, en dat in het geval van twijfel de post niet wordt doorgestuurd.

Weerwind wil wel de wet aanscherpen, zodat het volledig stoppen van contact tussen bepaalde gedetineerden kan. Ook toezicht op contact tussen bepaalde gevangenen en hun advocaten wordt dan mogelijk. Komend voorjaar wil Weerwind de wet naar de Tweede Kamer sturen. Met de wet wil hij voorkomen dat gevangenen misbruik maken van hun contacten, ook als het bijvoorbeeld hun advocaat betreft.

De Telegraaf meldde vorige maand dat B. en Taghi elkaar brieven stuurden met Koranverzen, die mogelijk gecodeerde boodschappen bevatten. Tevens schreef de krant dat premier Mark Rutte en prinses Amalia worden bedreigd vanuit de georganiseerde misdaad. Minister Dilan Yesilgöz (Justitie) zei dat ze berichten hierover kon “bevestigen noch ontkennen”. Later zeiden koning Willem-Alexander en koningin Maximá wel dat hun dochter niet uit huis is en vrijwel niet naar buiten kan vanwege de mogelijke dreiging.

Door: ANP