13-jarig meisje pleegt zelfmoord nadat Nederlander haar afperste; 13 jaar cel geëist

13-jarig meisje pleegt zelfmoord nadat Nederlander haar afperste; 13 jaar cel geëist

Geplaatst op 15 oktober 2022, om 09:47 uur

NEW WESTMINSTER – Een Canadese rechtbank heeft de Nederlander Aydin C. volgens Canadese media veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf wegens afpersing en intimidatie van Amanda Todd, het Canadese meisje dat in 2012 zelfmoord pleegde.

De Canadese justitie eiste dinsdag 12 jaar cel voor C. De aanklager noemde de daden van de man “moreel verwerpelijk”. Het gedrag van de Nederlander had verwoestende gevolgen, aldus justitie verder. Er is een groot risico dat hij opnieuw in de fout gaat en om kinderen te beschermen moet hij achter slot en grendel, stelde de aanklager. De rechter erkent dat een “aanzienlijke celstraf” op zijn plaats is.

Donderdag had de advocaat van C. nog gepleit voor een gevangenisstraf van twee jaar voor zijn cliënt. Meer gevangenisstraf zou “onnodig zwaar” zijn voor C., die in Nederland al een gevangenisstraf van 11 jaar kreeg opgelegd voor soortgelijke misdrijven tegen 33 jonge slachtoffers. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat Aydin C. aan Canada is uitgeleverd voor zijn proces en dat hij op termijn naar Nederland komt om zijn straf verder uit te zitten.

Internationale bekendheid

De Canadese Amanda Todd maakte tien jaar geleden op 15-jarige leeftijd een einde aan haar leven. Ze kreeg na haar dood grote internationale bekendheid door een filmpje dat ze online had gezet. In de video legde de tiener uit dat ze was afgeperst met naaktbeelden van haarzelf. C. wordt daar verantwoordelijk voor gehouden. De Nederlander, die overigens niet vervolgd werd voor haar dood, ontkent alle schuld.

Nederland leverde C. in 2020 uit aan Canada, waar een jury hem schuldig achtte. De rechtbank in New Westminster zou eigenlijk enkele weken geleden al een strafmaat bepalen, maar dat ging toen niet door omdat een aanklager het coronavirus had opgelopen.

<em>Heeft u hulp nodig of zit u met vragen over zelfdoding? Bel dan direct met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 of gratis via 0800-0113 (24/7 bereikbaar) of kijk op <a href=”https://www.113.nl/” target=”_blank” rel=”noopener”>113.nl</a>.</em>

Door: ANP