Politie bevrijdt gegijzelde computers dankzij truc met Bitcoin

Politie bevrijdt gegijzelde computers dankzij truc met Bitcoin

Geplaatst op 14 oktober 2022, om 18:48 uur

DEN BOSCH– De politie heeft meer dan 150 ontgrendelingscodes in handen weten te krijgen voor door gijzelsoftware (ransomware) getroffen computersystemen. Bij ransomware gaat een apparaat op slot totdat er losgeld is betaald aan criminelen. Die geven dan een code waarmee de software vrijgegeven wordt.

De politie zegt de ‘decryptiesleutels’ te hebben ontfutseld van Deadbolt, een criminele groep die ransomware verspreidt. Cybercrimeteams van de politie maakten bitcoins als losgeld over naar de criminelen, maar trokken die betalingen weer in zodra ze een code kregen. Volgens de politie zijn wereldwijd 20.000 opslagapparaten gegijzeld door de software van Deadbolt, waarvan zeker duizend in Nederland.

Alle Nederlandse slachtoffers die eerder aangifte hebben gedaan van de ransomware, zijn volgens de politie nu geholpen. Om hoeveel mensen het precies gaat, is niet bekendgemaakt. “Met deze sleutels kunnen bestanden zoals dierbare foto’s of administratie weer ontgrendeld worden, zonder dat het de slachtoffers geld kost.” Ook voor slachtoffers uit het buitenland zitten er codes tussen, zegt de politie.

Er werd voor de actie onder meer samengewerkt met Europol en de Franse politie. De Nederlandse politie kreeg een tip over deze manier om de sleutels in handen te krijgen van cybersecuritybedrijf Responders.NU. Op de site van het bedrijf kunnen slachtoffers van ransomware kijken of hun code er ook tussen staat.