Celstraf voor man die jarenlang dochters mishandeld heeft

Celstraf voor man die jarenlang dochters mishandeld heeft

Geplaatst op 14 oktober 2022, om 18:07 uur

ZAAMDAM – De rechtbank Noord-Holland heeft een 45-jarige man uit Zaandam veroordeeld voor het jarenlang fysiek en psychisch mishandelen van twee dochters. Zij waren toen grotendeels minderjarig. De man krijgt een celstraf opgelegd van 27 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar.

Mishandeling
De rechtbank vindt dat voldoende vast is komen te staan dat beide dochters gedurende een lange periode zijn mishandeld door hun vader. De verklaringen van beide dochters, vinden op belangrijke onderdelen steun in de verklaringen van de verdachte. Zo heeft de verdachte bekend dat hij zijn dochters al vanaf jonge leeftijd heeft geslagen met een riem, de vlakke hand en een slipper. En dat hij in het huis camera’s heeft opgehangen om met name een van zijn dochters in de gaten te kunnen houden. De verdachte bevestigde dat hij zijn beide dochters een telefoon meegaf als zij van huis weggingen. De dochters moesten de lijn openhouden zodat de verdachte op ieder moment kon horen wat ze aan het doen waren. Ook andere getuigen hebben verklaringen afgegeven over de mishandelingen. Uit verslagen van de middelbare school blijkt dat bij beide dochters blauwe plekken zijn waargenomen.

Doordat de verdachte een extreme vorm van controle uitoefende, werd de vrijheid van de slachtoffers ernstig beperkt. Ook was aan de controle steeds de dreiging van fysieke mishandeling verbonden. Een van zijn dochters voelde zich op enig moment genoodzaakt op zeer jonge leeftijd van huis weg te lopen. Nadat zij weer thuis kwam wonen heeft de verdachte haar wederom ernstig mishandeld.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de verdachte door de jarenlange psychische en fysieke mishandeling de lichamelijke en psychische integriteit van zijn kinderen ernstig heeft geschonden. De mishandelingen vonden thuis plaats, terwijl een kind zich juist op deze plek bij zijn ouders geborgen en veilig moet kunnen voelen. De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij zijn kinderen een normale jeugd heeft ontnomen en de ontwikkeling van zijn dochters ernstig heeft verstoord.

Dat deze feiten grote impact hebben gehad op de dochters van de verdachte blijkt uit de onderbouwing van de vorderingen benadeelde partijen. Hieruit blijkt onder meer dat beide slachtoffers psychische klachten aan de jarenlange mishandeling hebben overgehouden. De weg naar herstel hiervan kan nog vele jaren in beslag nemen.

Aan het voorwaardelijke deel van de straf, verbindt de rechtbank meerdere voorwaarden waar de verdachte zich gedurende zijn proeftijd van vijf jaar aan moet houden. Zo krijgt hij een contactverbod met beide slachtoffers, en een locatieverbod in de woonplaats van een van de slachtoffers. Ook moet hij zich laten behandelen door een gespecialiseerde zorginstelling. Naast zijn straf moet de verdachte de slachtoffers een schadevergoeding betalen van ongeveer 10.000 euro en 7.000 euro.