Boete voor Alberto Stegeman voor plaatsen nepbom

Boete voor Alberto Stegeman voor plaatsen nepbom

Geplaatst op 12 oktober 2022, om 19:36 uur

ARNHEM – Programmamaker Alberto Stegeman moet een boete van 5000 euro betalen, omdat hij in 2018 een nepbom plaatste op een militair terrein in ‘t Harde. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem woensdag besloten. De boete is hoger dan die van 2000 euro die de rechtbank eerder oplegde voor hetzelfde feit.

Stegeman ging in beroep tegen de veroordeling door de rechtbank, omdat hij vindt dat het plaatsen van een nepbom valt onder journalistieke onderzoeksmethoden. Maar dat is het hof niet met hem eens. Het hof vindt dat Stegeman duidelijk de grens van het toelaatbare is gepasseerd en bovendien nog schade heeft veroorzaakt, omdat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie moest komen om de nepbom te onderzoeken. Ook de angst die hij heeft veroorzaakt telt het hof mee.

Stegeman liep in 2018 verkleed het kazerneterrein op voor zijn programma Undercover in Nederland. Hij liet daar een koffer achter met daarin stukken draad, hompen klei, een mobiele telefoon en schroeven. De bom zag er zo echt uit, volgens het hof, dat de beveiliging van de kazerne in verwarring werd gebracht.

Geen taakstraf
Stegeman heeft gezegd dat het niet zijn bedoeling was om mensen te bedreigen, maar volgens het hof wilde hij mensen wel doen geloven dat het om een echte bom ging. Dat Stegeman zo wilde aantonen dat de beveiliging van militaire terreinen niet deugt, had hij op een andere manier moeten doen, aldus het hof. Het middel was veel te zwaar gezien de gevolgen.

De presentator moet 4750 euro betalen omdat er wat kosten van de opgelegde boete worden afgetrokken. De programmamaker denkt niet dat hij naar de Hoge Raad stapt, maar weet dat nog niet zeker, zei hij woensdag na de uitspraak. Later op de dag liet hij weten teleurgesteld te zijn in het oordeel van het hof, maar ook blij te zijn dat hij geen taakstraf hoeft uit te voeren. Het OM had dat geëist. “Het is niet wat ik wilde horen, maar fijn dat er duidelijkheid is en dat ik door kan gaan met mijn werk als journalist”, aldus Stegeman over de uitspraak tegen RTL Boulevard.

Door: ANP