Asielzoeker krijgt wekenlange celstraf voor vernielen 23 auto’s in Ter Apel

Asielzoeker krijgt wekenlange celstraf voor vernielen 23 auto’s in Ter Apel

Geplaatst op 12 oktober 2022, om 17:59 uur

ASSEN – Voor het vernielen van 23 auto’s in Ter Apel is de 32-jarige Kibrom A. veroordeeld tot zes weken cel. De man uit Eritrea wilde in Nederland asiel aanvragen en was verward toen hij ’s nachts de autoruiten ingooide.

De man was die dag vanuit een crisisnoodopvang in Hapert (Noord-Brabant) met een taxi overgebracht naar het aanmeldcentrum in Ter Apel. Door psychische problemen zorgde hij in Hapert voor overlast, de zorg zou in Ter Apel worden opgenomen. De taxichauffeur reed na een rit van 2,5 uur nog eens twee uur lang rondjes bij het aanmeldcentrum, met A. in zijn auto. A. zou in Ter Apel worden opgevangen, maar niemand gaf thuis.

De taxichauffeur zette zijn passagier af voor de poort en vertrok. A. ging rond middernacht naar het centrum van Ter Apel en vernielde met een steen de auto’s omdat hij aandacht wilde vragen voor zijn probleem. De officier van justitie erkende dat de overdacht van A. in Ter Apel niet bepaald vlekkeloos verliep. “De overheid heeft steken laten vallen”, zei de aanklaagster. Burgers, die hier niets mee te maken hadden moesten het ontgelden, zei de aanklaagster.

De rechter hield rekening met de persoonlijke omstandigheden van A. en dat de feiten hem door psychische problemen in verminderde mate kunnen worden aangerekend. A. moet vier schadeclaims van in totaal 700 euro betalen.