Aardbeving van 3,1 in provincie Groningen, zwaarste in bijna een jaar

Aardbeving van 3,1 in provincie Groningen, zwaarste in bijna een jaar

Geplaatst op 8 oktober 2022, om 09:17 uur

GRONINGEN – Bij Wirdum (Groningen) heeft zich zaterdagochtend vroeg een aardbeving voorgedaan met een kracht van 3.1. De beving gebeurde volgens het KNMI om 04.17 uur. Het KNMI meldde aanvankelijk dat de beving een kracht van 3.2 had, maar stelde dit later bij.

De schok deed zich voor op een diepte van 3 kilometer en is volgens het KNMI geïnduceerd, wat betekent dat er geen natuurlijke oorzaak is. In Groningen komen vaker aardbevingen voor als gevolg van de gaswinning.

Op sociale media schrijven veel mensen de schok te hebben gevoeld. Berichten komen niet alleen uit de directe omgeving van Wirdum, maar uit de wijde omtrek. Ook in de stad Groningen voelden mensen de bodem beven. “Om 04.17 ruw wakker geschud”, schrijft het Groningse Statenlid Margriet Donker op Twitter. “Val nu maar weer eens in slaap.”

De zwaarste beving tot nu toe in Groningen was op 16 augustus 2012 bij Huizinge, ook in het noordoosten van de provincie. Die beving had een kracht van 3.6. Twee weken geleden werden inwoners van Uithuizen, iets ten noorden van Wirdum, in korte tijd opgeschrikt door twee bevingen, met een kracht van 2.7 en 1.7.

 

Door: ANP