Speeltoestel bij dodelijk ongeluk was afgekeurd: OM zegt dood door schuld en eist taakstraf en geldboete

Speeltoestel bij dodelijk ongeluk was afgekeurd: OM zegt dood door schuld en eist taakstraf en geldboete

Geplaatst op 6 oktober 2022, om 20:54 uur

KAPEL-AVEZAATH – Het drijvende speeltoestel in Kapel-Avezaath waar op 16 juni 2021 een 8-jarig meisje onder bekneld raakte, voldeed volgens het Openbaar Ministerie niet aan de eisen. Het meisje bezweek een dag later in het ziekenhuis.

Tegen de exploitant van het waterpark is donderdag in de rechtbank in Zwolle een taakstraf van 240 uur en een boete van 15.000 euro waarvan de helft voorwaardelijk geëist. De man is dood door schuld en een overtreding van de Warenwet ten laste gelegd.

Een maand na de verkoop kreeg de vorige eigenaar een keuringsrapport waaruit bleek dat de speeltoestellen waren afgekeurd door keuringsbedrijf TÜV. De verdachte zegt dat rapport pas in het strafdossier gelezen te hebben. Keuringen had K. zelf nooit laten uitvoeren.

Meisje met haren vast onder speeltoestel
Op de bewuste dag zagen twee spelende kinderen twee benen uitsteken onder een van de drijvende speeltoestellen. Een van de jongens dook eronder en kon met moeite de haren loskrijgen van een meisje dat beklemd zat onder het toestel. Het meisje werd levenloos uit het water gehaald.

De 51-jarige campingeigenaar Peter K. kocht de speeltoestellen in augustus 2015 op een veiling. Het was een bestaand waterpark en hij ging ervan uit dat het aan alle eisen voldeed. Kinderen verklaarden regelmatig net als het slachtoffer tussen de toestellen beland te zijn maar ze konden zichzelf telkens bevrijden. Uit onderzoek blijkt dat de onderdelen niet goed aan elkaar bevestigd waren. De kinderen droegen reddingsvesten die niet als reddingsmiddel voldoen. “Dat heb ik nooit geweten”, zei K. hierover. De ouders van het meisje verwijten de man nalatigheid. “Ze heeft te lang in het water gelegen en niemand heeft iets gezien”, zei de moeder.

Wrang dat verlies voorkomen kon worden
Niet alleen voldeden de toestellen niet, ook was het toezicht onvoldoende, zei de officier van justitie. Op de dertig spelende kinderen was er slechts één toezichthouder die ook nog eens niet alle speeltoestellen kon zien. “Het is wrang voor de ouders dat hun verlies voorkomen had kunnen worden”, aldus de officier.

Volgens de advocaat had het rapport van TÜV veel eerder boven tafel moeten komen. “Nooit is mijn cliënt gewaarschuwd.” Ook was het toezicht volgens de verdediging voldoende die dag. Het waterpark is na het ongeval uit het water gehaald en keert niet meer terug.

De uitspraak volgt op 20 oktober.

foto’s: Persbureau Heitink

Door: ANP