Aanhouding in Polen in moordonderzoek Peter R. de Vries

Aanhouding in Polen in moordonderzoek Peter R. de Vries

Geplaatst op 26 september 2022, om 17:50 uur

AMSTERDAM – Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie maandag bekend. De 30-jarige verdachte is in Polen aangehouden door de Poolse politie, op verzoek van Nederland. Het OM heeft om zijn overlevering gevraagd.

De nu opgepakte Pool wordt ervan verdacht dat hij heeft geholpen bij de voorbereiding van de aanslag op Peter R. de Vries. De misdaadverslaggever werd op 6 juli 2021 neergeschoten in Amsterdam. Negen dagen later overleed hij. De 30-jarige Pool woonde volgens het OM destijds in Rotterdam.

De twee vermoedelijke uitvoerders van de moord op De Vries werden op 6 juli 2021 opgepakt en staan terecht bij de rechtbank Amsterdam. Tegen hen zijn levenslange gevangenisstraffen geëist. De moordzaak is uitgesteld nadat het OM op het laatste moment nieuwe verklaringen van de anonieme en beschermde getuige aan het dossier toevoegde.

In het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van de moord en andere betrokkenen werd op 4 juli 2022 de vermoedelijke aanstuurder van de uitvoerders aangehouden. Dit is de 27-jarige Pool Krystian M. De nu in Polen aangehouden man is geen familie van hem, zegt het OM. Op dezelfde dag werden in Spanje en Curaçao ook twee verdachten opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag. Dit drietal zit in voorarrest. Een op 26 juli in Helmond aangehouden man is inmiddels weer op vrije voeten, maar nog wel verdachte.

Door: ANP