Aanhouding voor verdenking van witwassen van tientallen miljoenen euro’s aan cryptovaluta
Geplaatst op 13 september 2022, om 12:20 uurVEENENDAAL – In de nacht van 5 op 6 september 2022 heeft de politie een 39-jarige man uit Veenendaal opgepakt op verdenking van het witwassen van crimineel geld via cryptovaluta ter waarde van tientallen miljoenen euro’s. De politie kwam de man op het spoor nadat gestolen bitcoins uit een malafide software update van Electrum wallet bij hem terecht waren gekomen.
Dit spoor was aanleiding om verder onderzoek te doen, waaruit bleek dat de man bitcoin omzette naar de privacy coin monero en vice versa. Hierdoor is de cryptovaluta moeilijker te volgen. Zijn dienst kon plaatsvinden via het anonieme online netwerk Bisq. Met het witwassen verdiende de man vermoedelijk veel geld.
Bij de aanhouding van de man is zijn woning doorzocht. Hierbij zijn diverse gegevensdragers in beslag genomen. Het onderzoek van de politie gaat door, onder meer naar de digitale betaalmiddelen die de man in bezit heeft en naar de gegevensdragers. De verwachte winst die de man bij het witwassen gemaakt zou hebben, heeft de politie in de vorm van cryptovaluta in beslag kunnen nemen. De man is donderdag 8 september heengezonden en blijft verdachte.
Het opsporingsonderzoek wordt gedraaid door het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland, in samenwerking met het cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland.
Wat zijn crypto?
Cryptovaluta zijn een digitaal betaalmiddel: geld dat alleen virtueel bestaat. Met een cryptovaluta kan je zonder tussenkomst van een derde partij (zoals een bank) betalen. Bekende cryptovaluta zijn bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum.
Hoe komen criminelen aan cryptomunten?
Cryptovaluta is, net als gewoon geld, kwetsbaar voor verschillende vormen van criminaliteit. Met name het anonieme en grensoverschrijdende karakter van crypto biedt kansen voor criminelen. Criminelen verdienen bijvoorbeeld cryptovaluta door afpersing, hacken of oplichting.
Witwassen cryptovaluta
De meeste cryptovaluta’s werken decentraal, in tegenstelling tot traditionele banken. Cryptovaluta worden uitgevoerd via een gedistribueerd openbaar logboek dat ‘blockchain’ wordt genoemd en dat een overzicht bevat van alle uitgevoerde transacties. Crimineel verkregen cryptovaluta moet dus net als gewoon geld worden witgewassen om de (criminele) herkomst te kunnen verhullen.
Wat is Bisq?
Bisq betreft een gedecentraliseerd peer-to-peer wisselnetwerk, gericht op de privacy van gebruikers. Bisq maakt het via de Bitcoin blockchain mogelijk bitcoin te wisselen voor andere cryptovaluta en fiduciair valuta (zoals euro’s).
Politie en cryptovaluta
Steeds meer mensen gebruiken cryptovaluta. En criminelen dus ook. Daarom heeft de politie rechercheurs die gespecialiseerd zijn op het gebied van cryptovaluta. Het aantal financiële en digitale onderzoeken met een cryptovaluta component neemt dan ook toe. In de strijd tegen cybercriminelen werkt de Nederlandse politie veel samen met partners in binnen- en buitenland. Politie, instanties, banken en andere bedrijven doen bijvoorbeeld samen onderzoek, wisselen informatie uit en sporen verdachten op.