Celstraf voor diefstal en doorverkopen van op Schiphol gestolen Apple Watches

Celstraf voor diefstal en doorverkopen van op Schiphol gestolen Apple Watches

Geplaatst op 9 september 2022, om 15:07 uur

AMSTERDAM – Op 26 januari 2019 meldt een bedrijf op Schiphol een deel van de daar opgeslagen goederen te missen. In plaats van vier pallets met Apple Watches staan er nog maar twee. De waarde van de 600 horloges die ontbreken is 175.000 euro. Ze blijken te zijn gestolen en doorverkocht door een medewerker van een ander bedrijf dat werkzaamheden uitvoert op Schiphol. Tegen drie mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de diefstal en handel in de gestolen horloges eiste het Openbaar Ministerie (OM) vandaag gevangenisstraffen, een taakstraf en een geldboete.

Vis en horloges
De eerste verdachte is werkzaam bij een bedrijf dat vrachten afhandelt en vervoert op Schiphol. Naast de partij vis die hij die dag moet inladen, laadt hij ook twee pallets met daarop 600 Apple Watches in zijn bus. Uit camerabeelden blijkt later dat hij daarbij hulp krijgt van iemand anders binnen dit bedrijf. Nadat de vis is gelost, rijdt de man met de bus naar een loods in Zoetermeer waar hij vervolgens een handeltje in de horloges start.

Loods
Deze loods staat op de naam van de tweede man die vandaag zijn strafeis hoorde. Ook zijn jongere broer komt in de periode na de ladingdiefstal meerdere malen in de loods. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij het witwassen van de lading. Want al snel is het een komen en gaan bij de loods en worden verschillende Apple Watches geactiveerd, onder andere door de verdachten zelf en door hun kennissen, vrienden en familie.

Chatverkeer
De officier van justitie zei vandaag: ‘Een van de mannen bekende de diefstal al eerder bij de rechter-commissaris. De twee andere mannen zwijgen. Uit het dossier blijkt echter voldoende dat ze betrokken waren bij de gestolen lading telefoons. Op camerabeelden is te zien dat ze de loods na de diefstal continu in- en uitgaan, ook ’s nachts. Verder blijkt uit het berichtenverkeer op hun telefoons dat zij, nadat de Koninklijke Marechaussee bij enkele kopers aan de deur is geweest, chatten over wat de kopers moeten zeggen over de herkomst van de telefoons en hoe zij deze moeten resetten en de simkaart moeten breken om niet om niet opgespoord te worden.’

Strafeis
Een van de mannen wordt verdacht van diefstal, de officier van justitie eiste tegen hem een taakstraf van 240 uur en een geldboete van 22.500 euro. De twee andere mannen worden verdacht van het medeplegen van het witwassen van de horloges. Ook wordt hen het voorhanden hebben van ruim anderhalve kilo MDMA ten laste gelegd. Deze populaire synthetische drug wordt bij het doorzoeken van de loods van de verdachten aangetroffen. Zij hoorden vandaag gevangenisstraffen van 14 en 12 maanden tegen zich eisen.

De rechtbank in Haarlem doet op 23 september 2022 uitspraak.