Duizenden patiënten dupe van storing ziekenhuis Maastricht

Duizenden patiënten dupe van storing ziekenhuis Maastricht

Geplaatst op 8 september 2022, om 15:52 uur

MAASTRICHT – Duizenden patiënten kunnen donderdag niet behandeld worden in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) omdat een digitale systeemstoring het ziekenhuis heeft platgelegd. Alle poliklinieken zijn gesloten, alleen oncologie, nucleaire geneeskunde en dialyse gaan nog door, zei een woordvoerder. Ook kunnen zwangere vrouwen nog een echo krijgen. Het gaat om behandelingen of diagnostiek die niet uitgesteld kunnen worden. Geplande opnames van patiënten kunnen wel doorgaan.

Het ziekenhuis is sinds 09.15 uur telefonisch en digitaal niet bereikbaar. Ook de systemen met patiëntgegevens liggen plat, waardoor consulten en behandelingen nagenoeg onmogelijk zijn. Wat precies de oorzaak van de storing is, kon de woordvoerder niet zeggen. Een crisisbeheerteam probeert erachter te komen wat er aan de hand is. De woordvoerder weet niet of het ziekenhuis gehackt is.

Mensen die vergeefs naar het ziekenhuis komen, worden opgevangen en naar huis gestuurd. “Als patiënten denken dat de afspraak op een poli moet doorgaan, kunnen ze wel worden gezien door hun behandelaar”, aldus de woordvoerder. Zodra de storing voorbij is worden nieuwe afspraken ingepland.

Effect berichtgeving

De berichtgeving in de media over de storing heeft volgens de woordvoerder effect. “Desondanks komen er nog veel mensen naar het ziekenhuis”, zei hij. “Er zijn er flink wat die de berichtgeving gemist hebben en zich melden.”

De storing heeft ook andere effecten. Zo doet de kassa in de kantine het niet. “Er is een probleem met afrekenen in de kantine”, zei de woordvoerder.

Hoe lang de storing kan gaan duren kon de woordvoerder niet zeggen.

Door: ANP