Chauffeur vrijgelaten die met truck inreed op BBQ feest

Chauffeur vrijgelaten die met truck inreed op BBQ feest

Geplaatst op 8 september 2022, om 15:14 uur

ROTTERDAM – De Spaanse vrachtwagenchauffeur die eind augustus een dodelijk ongeluk veroorzaakte in Nieuw-Beijerland, mag zijn proces in vrijheid afwachten. Dit heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam donderdag besloten. Bij het drama op een buurtfeest kwamen zes volwassenen om het leven onder wie een hoogzwangere vrouw, waarmee het dodental uitkwam op zeven. Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de beslissing.

Het OM wilde de voorlopige hechtenis van de 45-jarige chauffeur laten verlengen vanwege het herhalingsgevaar, maar de raadkamer ziet dit herhalingsgevaar niet meer, zo legt het OM uit. Het rijbewijs van de chauffeur is door het OM ingehouden. “Dit betekent dat hij niet achter het stuur van een voertuig mag plaatsnemen.”

Overigens heeft het OM zich niet verzet tegen een schorsing van de voorlopige hechtenis, als er aan die schorsing strenge voorwaarden zouden worden verbonden. Een van die voorwaarden zou dan zijn dat de chauffeur zowel in Spanje als Nederland aan iedere oproep van politie of justitie direct gehoor zou geven. Maar aangezien de raadkamer heeft besloten de voorlopige hechtenis op te heffen, zijn deze voorwaarden nu niet van toepassing. Het is nog niet bekend wanneer het beroep van het OM behandeld gaat worden.

Het onderzoek naar het drama met de truck loopt nog en is niet “op korte termijn afgerond. Zo is het nog wachten op het aanvullende bloedonderzoek en op medische gegevens uit Spanje om te kunnen vaststellen of een medische aandoening of medicatie mogelijk een rol kan hebben gespeeld”. De advocaten van de man maakten eerder deze week bekend dat zij denken dat de chauffeur een epileptische aanval had ten tijde van het ongeluk.