Buitenslapen in Ter Apel vanaf volgende week verboden

Buitenslapen in Ter Apel vanaf volgende week verboden

Geplaatst op 8 september 2022, om 18:28 uur

DEN HAAG – Zodra asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel een nummer krijgen en daarna naar de overlooplocatie in Zoutkamp kunnen, wordt het voor asielzoekers verboden buiten op het gras bij het aanmeldcentrum te slapen. Dit ticketsysteem wordt waarschijnlijk dit weekeinde operationeel, en daarmee is het verbod op buitenslapen van kracht, zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in het asieldebat met de Tweede Kamer.

Asielzoekers slapen nu vaak buiten op het gras en weigeren naar een noodopvangplek te gaan omdat ze bang zijn hun plek in de rij te verliezen, zei de bewindsman. “Een perverse prikkel”, zei Van der Burg. Met de invoering van een ticketsysteem verliezen de asielzoekers hun plek in de rij niet en vervalt de noodzaak om de nacht buiten door te brengen. De burgemeester van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, moet dat verbod uitvaardigen.

Met het systeem krijgen nieuwe asielzoekers een nummer waaraan een afspraak zit gekoppeld om in Ter Apel terug te komen voor de procedure van registratie en identificatie. Voor vervoer naar Zoutkamp en op de dag van de afspraak naar Ter Apel wordt gezorgd.

GroenLinks
Vooral GroenLinks hekelde de onmenselijke omstandigheden in Ter Apel. “Een groot deel van de Kamer en een groot deel van Nederland schaamt zich diep”, zei Suzanne Kröger. “Er hebben honderden mensen in de drek gelegen. Dit is een schandvlek. Schaamt u zich niet”, wilde het Kamerlid van de staatssecretaris weten.

Daarop gaf Van der Burg geen directe reactie en hij bood ook geen excuses aan voor de uit de hand gelopen situatie in Ter Apel. “Deze situatie moet je echt niet willen” zei hij, en ook: “Je moet niet willen dat Artsen zonder Grenzen (AzG) actief in Nederland wordt.” AzG besloot eind augustus medische en psychologische zorg te bieden aan asielzoekers buiten de poort van Ter Apel.

Van der Burg benadrukte dat hij vaak vergeefs bij burgemeesters heeft aangeklopt met de vraag om opvangplekken die er in die gemeenten waren, te benutten om de asielzoekers die in het gras moeten slapen daar op te vangen. Hij kreeg heel vaak nul op het rekest. “Als gemeenten nee zeggen, heb ik geen doorzettingsmacht.” Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel om een betere verspreiding van asielzoekers af te dwingen bij gemeenten.

Door: ANP