Tot 15 september geen treinen tussen Lelystad en Dronten

Tot 15 september geen treinen tussen Lelystad en Dronten

Geplaatst op 3 september 2022, om 15:17 uur

LELYSTAD – Tussen Lelystad en Dronten rijden tot minstens 15 september geen treinen door de gevolgen van een stroomstoring die een deel van Flevoland vrijdag trof. Dat meldt spoorbeheerder ProRail. Er kwam tijdelijk teveel stroom op het netwerk, waardoor kabels en schakelaars zijn doorgebrand. De schade loopt waarschijnlijk op tot in de miljoenen, aldus ProRail.

De stroomstoring ontstond vrijdagmiddag door een kortsluiting en daaropvolgend brand op het hoogspanningsstation in Lelystad, aldus netbeheerder TenneT. Bij zo’n storing hoort de de stroom normaal automatisch van de kabels te gaan, maar het veiligheidssysteem werkte niet. Het gevolg was dat de hoogspanningskabels oververhit raakten, gingen uitzetten en op sommige plekken tot op de grond kwamen te hangen.

Een van de hoogspanningskabel belandde op een bovenleiding van de trein bij Swifterbant, een dorp in de gemeente Dronten, met een grote hoeveelheid stroom voor de elektriciteitssystemen van ProRail tot gevolg. Behalve doorgebrande kabels en schakelaars, leidde dat ook tot ondergrondse schade aan de relaiskasten. Hoe groot deze ondergrondse schade is, moet nog onderzocht worden.

“Het kan zijn dat over een afstand van enkele kilometers alle infrastructuur voor de energievoorziening en treinbeveiligingssystemen vernieuwd moet worden”, aldus ProRail. Pas zodra alle schade in kaart is gebracht, kan de spoorbeheerder zeggen hoelang het herstel zal duren.

NS liet eerder weten dat er tot en met maandagochtend 05.00 uur bussen zullen worden ingezet tussen Lelystad en Dronten.

LEES OOK: VIDEO: Brand bij verdeelstation oorzaak van grote stroomstoring

facebook

Door: ANP