RIVM waarschuwt voor smog

RIVM waarschuwt voor smog

Geplaatst op 25 augustus 2022, om 10:09 uur

BILTHOVEN – Door smog kan de luchtkwaliteit donderdag vanaf de namiddag slecht worden in Noord-Brabant en Limburg. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). “Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hier last van hebben.” Het advies aan mensen die bijvoorbeeld astma of andere luchtwegaandoeningen hebben is binnenblijven en niet te veel zware lichamelijke inspanningen verrichten.

Ook kinderen en ouderen kunnen gevoeliger zijn voor smog. Door het inademen van vieze lucht kunnen mensen onder meer last krijgen van een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie, somt het RIVM op. “Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen.”

De smog ontstaat door hoge ozonconcentraties in de lucht. Die ontstaan vooral op zonnige dagen met weinig wind. Vervuilende stoffen als stikstofoxiden worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon.

Door: ANP