Vermeend militielid verbonden aan Syrisch regime blijft langer vast op verdenking van oorlogsmisdaden

Vermeend militielid verbonden aan Syrisch regime blijft langer vast op verdenking van oorlogsmisdaden

Geplaatst op 12 augustus 2022, om 14:38 uur

DEN HAAG – De 34-jarige man die in mei 2022 werd aangehouden in Kerkrade, is voor het eerst verschenen voor de rechtbank Den Haag die zijn zaak behandelt. Die besloot dat er voldoende zwaarwegende redenen zijn om de verdachte langer vast te houden. De man wordt verdacht van oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid gepleegd in Syrië in 2013. De verdachte verbleef sinds 2020 in Nederland en had hier asiel aangevraagd.

Het Team Internationale Misdrijven van de Landelijke Recherche kwam de verdachte op het spoor na tips dat de man lid zou zijn geweest van een prominente Syrische militie. De militie vocht aan de kant van het regime van president Assad in de Syrische burgeroorlog, die sinds 2011 in het land woedt. Niet eerder werd in Nederland iemand die aan de zijde van het Syrische regime zou hebben gestaan aangehouden wegens dergelijke verdenkingen.

De verdachte ontkent dat hij aanwezig was bij deze arrestatie, zo liet hij op de rechtszitting weten. Hij ontkent niet dat hij aangesloten was bij Liwa al-Quds, maar stelt “alleen maar te hebben gestreden tegen terrorisme en zijn familie en zijn mensen te hebben beschermd”. De advocaat deed verder het verzoek om vier getuigen te horen, waar de rechtbank mee akkoord ging. Het verzoek om de verdachte in vrijheid te volgende zitting in november te laten afwachten, werd afgewezen.