Geen vervolging agenten na schietincident

Geen vervolging agenten na schietincident

Geplaatst op 22 juli 2022, om 07:57 uur

LEEUWARDEN – Op 2 augustus 2021 vond een schietincident plaats in Leeuwarden waarbij vier politieambtenaren met hun dienstvuurwapen gericht op een man hebben geschoten. Deze man is daarbij getroffen door een kogel in zijn bil.

Aanleiding voor het schietincident waren meldingen over een man die zich met een vuurwapen op het toilet van een snackbar zou bevinden. Toen de politie ter plaatse kwam vluchtte de man via de achterkant van de snackbar naar buiten.

Schoten

Naast de waarschuwingsschoten die zijn afgevuurd, is er door vier politiemensen gericht op de man geschoten. Dat gebeurde de eerste keer toen de man zich omdraaide en met zijn wapen op de politiemensen richtte die hem achtervolgden. De twee politiemensen die toen gericht schoten, dachten dat de man op hen schoot.

Toen de man hierna een woonwijk in vluchtte, is opnieuw (voor de tweede keer) gericht op de man geschoten om hem te kunnen aanhouden omdat hij inmiddels verdacht werd van een poging doodslag door te schieten op politiemensen en zich aan z’n aanhouding onttrok.

Onderzoek

Uit het onderzoek van de Rijksrecherche is gebleken dat het wapen dat de man had een nep-vuurwapen was. Het wapen was niet van een echt wapen te onderscheiden. Dat de politiemensen dachten dat het om een echt vuurwapen ging en in de veronderstelling verkeerden dat er daadwerkelijk op hen en de collega’s werd geschoten, was gelet op alle omstandigheden begrijpelijk en dus verontschuldigbaar.

Gerechtvaardigd

Dat hierna gericht op de man werd geschoten ter aanhouding, was conform de regels met betrekking tot het vuurwapengebruik door de politie (de Ambtsinstructie). Dit schieten was dus gerechtvaardigd.

De betrokken politiemensen worden daarom niet vervolgd.