Het wordt bloedheet: mogelijk dinsdag 39 graden (!)

Het wordt bloedheet: mogelijk dinsdag 39 graden (!)

Geplaatst op 16 juli 2022, om 12:37 uur

NEDERLAND – Liefhebbers van hoge temperaturen hoeven de komende dagen het land zéker niet uit: het wordt vanaf zondag goed warm. Zondag wordt het 21 graden aan de kust tot 28 graden landinwaarts. Na het weekend stijgt het kwik verder: dinsdag kan het volgens Weeronline lokaal mogelijk 39 graden worden.

Zondag: veel zon en zomers warm
Morgen is het vrij zonnig met alleen wat sluierbewolking. De temperatuur stijgt naar 23 à 24 graden in het noorden. In het midden van het land is het 25 of 26 graden en in het zuiden liggen de maxima op 27 of 28 graden. Daarbij staat maar weinig wind. In de avond blijft het nog een tijd warm en zonnig. In de nacht naar maandag liggen de minima tussen 14 en 17 graden.

Maandag: begin van korte hete periode
Er is een mix van zon en sluierwolken en in de middag wordt het zonniger. Rond het middaguur kan het in het zuiden op de eerste plaatsen 30 graden worden. Uiteindelijk wordt het 29 tot 31 graden in het noorden, 31-34 graden in het midden van het land en in het zuiden 33 tot lokaal 36 graden. Daarbij staat een zwakke tot matige wind uit het zuiden tot zuidwesten. Hierdoor is het op de wadden 26 tot 29 graden en ook in het westen is het aan het strand wat minder warm als de wind een beetje aanlandig wordt.

Dinsdag: bloedheet
De zon schijnt volop en de temperatuur schiet in de ochtend omhoog. Halverwege de ochtend is het op grote schaal 27 tot 29 graden en in het zuiden wordt het met 30 gaden tropisch warm.

De middag verloopt ronduit heet met op grote schaal 35 tot 38 graden. In het zuiden en zuidoosten wordt het 39 of 40 graden en mogelijk kan het heel lokaal nog iets warmer worden. Op de Wadden is het met 32 graden minder heet. Er staat een matige zuidoostenwind, maar deze brengt bij deze temperaturen nauwelijks verkoeling. Door de aflandige wind wordt het ook op het strand heel heet.

In de avond houden we nog een tijd tropisch warm. Later in de avond daalt de temperatuur naar 24 tot 29 graden. De nacht naar woensdag wordt een echte tropennacht met minima van 19 tot 22 graden. De warmte kan als drukkend ervaren worden en dit kan invloed hebben op je nachtrust. Er trekken wolkenvelden over het land en er is kans op een lokale bui.

Woensdag: ergste hitte voorbij, kans op een onweersbui

De wind draait naar het zuidwesten en voert minder warme lucht aan. In het oosten kan het met 30 graden nog een keer tropisch warm worden. In het midden van het land wordt het 26 tot 28 graden en langs de westkust liggen de maxima tussen 24 en 26 graden. Er zijn zonnige perioden, maar ook wolkenvelden en daarbij is kans op een regen- of onweersbui.

Daarna minder warm door noordwestenwind
De wind draait donderdag naar het westen tot noordwesten. Het wordt dan 23 tot 27 graden met een afwisseling van zon en wolkenvelden. Daarbij is kans op enkele buien. Aan het eind van de week wordt het 21 tot 26 graden. Het is wisselend bewolkt met zon en vooral midden op de dag veel stapelwolken. Lokaal kan een bui ontstaan.