Celstraf voor inrijden op agenten en meerdere bedrijfsinbraken

Celstraf voor inrijden op agenten en meerdere bedrijfsinbraken

Geplaatst op 11 juli 2022, om 18:10 uur

UTRECHT – Een 31 jarige man uit Utrecht heeft zich schuldig gemaakt aan vier bedrijfsinbraken. Bij een vluchtpoging reed  hij tot tweemaal toe met een vrachtwagen in op een politieauto waarin twee agenten zaten. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 2 jaar.

 

Achtervolging na bedrijfsinbraak

Eind november vorig jaar in de nacht breekt de man samen met een handlanger in bij een schuur van een hoveniersbedrijf in Harmelen. Op camerabeelden is te zien dat twee mannen gereedschap in een bestelbus laden en er vervolgens mee wegrijden. Twee dagen later wordt er bij een aannemersbedrijf in Woudenberg ingebroken. Ook bij dit bedrijf is midden in de nacht gereedschap gestolen en is een rode vrachtwagen meegenomen. Surveillerende agenten zien die vrachtwagen rijden waarop een volgteken wordt gegeven. In eerste instantie volgt de bestuurder van de vrachtwagen de politieauto, maar vlakbij een carpoolplaats in Harmelen botst hij achterop de politieauto en gaat er met hoge snelheid vandoor. De agenten in de politieauto zetten de achtervolging in. Eén van de agenten zag plots de remlichten van de vrachtwagen oplichten. De politieauto moest hard remmen om een botsing te voorkomen. Vervolgens rijdt de vrachtwagen hard achteruit en knalt op de politieauto. Die auto raakte dusdanig beschadigd dat de achtervolging moet worden gestaakt. Bovendien hadden de agenten diverse klachten, waaronder hoofdpijn en een stijve nek. Een maand later – in december 2021 – krijgt de politie een tip van een verdachte situatie in Harmelen. Bij die situatie is ook de 31-jarige Utrechter betrokken. In een bestelbus die bij die situatie betrokken was, vindt de politie 143 ronde kazen die kort daarvoor waren gestolen bij een kaasmaker in Zegveld. Ook bleek de bestelbus diezelfde nacht gestolen te zijn bij een hoveniersbedrijf in Woerden.

Koste wat het kost ontkomen aan de politie

Niet alleen is de Utrechter herkend op camerabeelden van de verschillende inbraken, ook is er een DNA-spoor gevonden op het stuur van de gestolen vrachtwagen waarmee op de agenten is ingereden, dat matcht met verdachte. Bij de aanhouding van verdachte vond de politie sleutels van één van de gestolen bestelbussen. Daarnaast blijkt dat zijn telefoon op de momenten dat de bedrijfsinbraken plaatsvonden in de buurt was van die inbraken. De man heeft geen verklaring willen geven over dit belastende bewijs.

De inbraken zijn allemaal op professionele wijze gepleegd. De Utrechter heeft voor veel schade en overlast gezorgd. Tijdens een achtervolging wilde hij koste wat het kost ontkomen aan de politie. Daarbij is hij twee keer op de politieauto ingereden en heeft zo de kans aanvaard dat de agenten zwaar lichamelijk letsel zouden oplopen. Tot slot heeft de man nog twee agenten beledigd en heeft hij bij zijn aanhouding in december een ruit van een politieauto ingetrapt.

Lange gevangenisstraf

De man is al eerder veroordeeld voor vermogensdelicten. Er is dus sprake van recidive. Het opleggen van een (deels) voorwaardelijke straf vindt de rechtbank een gepasseerd station. Alleen een lange, onvoorwaardelijke, gevangenisstraf is hier op zijn plaats. Naast de celstraf van twee jaar moet de man ook een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. Deze schade bestaat uit materiële schade voor de getroffen bedrijven en immateriële schade voor de politieagenten.