Politie grijpt vooralsnog niet in bij blokkades Oost-Nederland: “Vooral inzet op de-escalatie”

Politie grijpt vooralsnog niet in bij blokkades Oost-Nederland: “Vooral inzet op de-escalatie”

Geplaatst op 5 juli 2022, om 12:21 uur

NIJKERK – Het distributiecentrum van Boni in Nijkerk is dinsdagochtend nog steeds geblokkeerd door demonstrerende boeren. De gemeente heeft al sinds dinsdagavond 18:00 uur een noodverordening van kracht laten gaan, maar hoopt vooral op dat de boeren zelf zullen vertrekken.

Burgemeester Gerard Renkema: “De gemeente Nijkerk heeft sinds maandagavond 4 juli 18.00 uur een noodverordening. We hebben maandagavond echter bewust geen politie ingezet om de blokkade op te heffen. We wilden vooral door middel van het gesprek de demonstrerende boeren stimuleren om te vertrekken. Dat is ook vandaag, dinsdag 5 juli, onze insteek. We doen nog steeds een dringend beroep op de boeren uit eigener beweging te vertrekken.”

De-escalatie
De politiewoordvoerder is ook gevraagd waarom er op andere plekke in Nederland wel wordt ingegrepen met de Mobiele Eenheid, zoals in Heereveen de ME traangas heeft ingezet, en hier in Oost-Nederland waar Nijkerk onder valt vooralsnog helemaal geen inzet wordt gepleegd. De woordvoerster van de politie geeft aan dat er hier in Oost-Nederland voorlopig vooral wordt ingezet op de-escalatie. “Dit kan een andere aanpak zijn dan dat ze elders in het land gebruik van maken. Uiteindelijk moet het lokaal bestuur (gemeente, red.), in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie, beslissen of en hoe er ingegrepen zal gaan worden en op welke wijze dat veilig kan.” De wijze van de veiligheid heeft onder andere te maken met het aantal demonstranten, de sfeer binnen de groep en de maatschappelijke relevantie van het bedrijf waar de blokkade is. Zo staat in een tweet van de politie.

De burgmeester van Nijkerk vertelt verder: “Als de boeren niet zelf vertrekken, maken we samen met de politie plannen om de blokkade op een veilige manier te beëindigen. We zetten zo veel mogelijk in op de-escalatie en hopen dat de distributiecentra zo snel mogelijk weer open zijn.”

foto’s: Persbureau Heitink