Noodverordening in Nijkerk ‘voor aanpak boerenprotesten’

Noodverordening in Nijkerk ‘voor aanpak boerenprotesten’

Geplaatst op 4 juli 2022, om 19:50 uur

NIJKERK – In Nijkerk geldt sinds maandagavond 18.00 uur een noodverordening om de boerenprotesten in te dammen, zo laat de gemeente weten op haar website. De noodverordening geldt voor de distributielocaties van de Boni, Ebo van den Bor en Arla. Die zijn sinds maandagmorgen geblokkeerd door protesterende boeren.

“De politie geeft de boeren de mogelijkheid om uit eigen initiatief met hun trekkers te vertrekken. Als de boeren hier geen gehoor aan geven, kan de politie op basis van de noodverordening ingrijpen om de blokkades op te heffen.” Zo laat de gemeente Nijkerk weten. De Mobiele Eenheid van de politie staat in Barneveld staat met heel veel wagens en agenten paraat. Deze zijn inmiddels vertrokken.

Op steenworp afstand van de distributielocaties, in Barneveld, stonden de politie en de ME rond 19.00 uur klaar om naar Nijkerk te rijden en in te grijpen. Rond half acht arriveerden zij ook daadwerkelijk aan de Watergoorweg, maar van actie is nog geen sprake. Rond 23:00 uur, vijf uur na het ingaan van de noodverordening, is er van enig vertrek onder de boeren nog geen sprake. “,Gewoon lekker met z’n allen blijven”, aldus één van hen. “Als ze komen doen ze helemaal niks.”

Een ouder echtpaar op de fiets komt ook even kijken. “We fietsen een rondje, mijn man is nog nieuwsgieriger dan ik. We snappen het wel hoor. Zeker dat die jonge boeren hier staan. Dit is hun toekomst”

foto’s: Persbureau Heitink