Jongen (14) bijna doodgestoken in drillrapruzie

Jongen (14) bijna doodgestoken in drillrapruzie

Geplaatst op 30 juni 2022, om 21:15 uur

Een jongen uit Den Haag zocht vorig jaar samen met vrienden de confrontatie met een andere groep en werd bijna doodgestoken. Als de ambulance niet zo snel was gekomen was hij niet ouder geworden dan 14 jaar. Opnieuw een voorbeeld dat het vreselijk mis kan gaan als kinderen met messen de straat op gaan. Zes verdachten staan deze en volgende week voor de kinderrechter.

De steekpartij was op 6 mei 2021 kort voor 19.00 uur. De twee groepen – aan beide kanten waren zeven jongens betrokken – hadden elkaar via social media al uitgedaagd. Op Snapchat werd stoer gedaan om elkaar op te zoeken met messen, zonder dat daar echt een reden voor werd gegeven. Om 19.00 uur hadden ze afgesproken in de wijk van de verdachten, het Schipperskwartier in Den Haag. Beide groepen hadden messen meegenomen.

Op camerabeelden is te zien hoe het slachtoffer meteen werd ingesloten en opgejaagd door de zeven uitdagers. Pas om het hoekje, buiten zicht van de beveiligingscamera’s, werd de jongen gestoken. Daarna is te zien hoe de zeven jongens wegvluchten, allemaal met messen in hun handen. Wie heeft gestoken is niet duidelijk, maar volgens de officier van justitie doet dat er eigenlijk ook niet toe: iedereen wist donders goed wat er moest gebeuren tijdens deze confrontatie.

Zinloze geweldsspiraal
Het slachtoffer werd bij zijn oor geraakt en ook in zijn romp. Dat laatste steekletsel was zo diep, dat niet alleen zijn lever maar ook zijn longen werd geraakt. Ambulancepersoneel heeft hem op het nippertje kunnen redden.

Van de zeven jongens die bij de steekpartij betrokken waren, staan er deze dagen nog maar zes voor de rechter. De zinloze geweldsspiraal zette door: de vrienden van het slachtoffer waren nog diezelfde avond uit op wraak. Het duurde iets meer dan een uur voordat ze één van de jongens hadden opgespoord. Hij werd op straat doodgestoken. Verdachten van die dodelijke steekpartij staan in oktober voor de rechter.

Strafeisen
Voor de eerste steekpartij stonden vandaag twee 17-jarige jongens voor de rechter. Het Openbaar Ministerie eiste tegen één verdachte 12 maanden jeugddetentie en een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel (plaatsing in een inrichting voor jeugdigen). Tegen de andere verdachte eiste het Openbaar Ministerie 540 dagen jeugddetentie (18 maanden) waarvan 327 voorwaardelijk, plus een taakstraf van 200 uur.

Volgende week maandag en dinsdag staan nog twee jongens van 17 en twee jongens van 18 terecht.