Beginnend automobilist veroordeeld voor fataal ongeval in Nijkerk

Beginnend automobilist veroordeeld voor fataal ongeval in Nijkerk

Geplaatst op 29 juni 2022, om 11:15 uur

De rechtbank veroordeelt een 20-jarige man uit Harskamp voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval. De man reed veel te hard in een S-bocht, verloor de controle over het voertuig en kwam tegen een boom tot stilstand. Daarbij raakten de man en zijn beste vriend (de bijrijder) gewond. De bijrijder is later aan zijn verwondingen overleden. De man moet van de rechtbank een taakstraf van 200 uur uitvoeren, daarbij krijgt hij een onvoorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden.

De man reed vaker over de Barneveldseweg in Nijkerk en wist dat daar een maximumsnelheid van 60 km per uur geldt en dat er een S-bocht in die weg ligt. Toch reed hij in oktober 2020 in deze bocht met een snelheid van 103 tot 111 kilometer per uur. Hij is tegen een boom in de rechterberm gebotst en vervolgens tegen een boom in de linkerberm tot stilstand gekomen. Op dat moment had hij net 1 maand zijn rijbewijs.

Gevolgen van het ongeval
De gevolgen van het ongeval zijn enorm en nog dagelijks voelbaar voor de nabestaanden. Geen enkele straf zal het grote verdriet van het verlies van hun dierbare weg kunnen nemen. Ook voor de 20-jarige man zal het zwaar zijn om te moeten leven met het besef, dat door het ongeluk dat hij veroorzaakte, zijn beste vriend is overleden. Dat weegt de rechtbank mee bij de op te leggen straf. Daarnaast weegt de rechtbank mee verdachte zelf ernstig gewond is geraakt en nog steeds moet herstellen van het ongeluk.

Strafmaat
De rechtbank oordeelt dat er sprake is van onvoorzichtig en onachtzaam rijgedrag. De man veroorzaakte met zijn rijgedrag een ernstig verkeersongeluk waarbij een 18-jarige jongeman is overleden. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij sinds het verkeersongeval twee verkeersfeiten heeft begaan en vraagt zich af of de man zich voldoende beseft dat het hebben van een rijbewijs een grote verantwoordelijkheid is. De rechtbank legt, gezien de ernst van het ongeluk, een taakstraf op voor de duur van 200 uur. Ook een onvoorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden is naar het oordeel van de rechtbank passend. De straf is conform de eis van de officier van justitie.

Foto: Luke Beens/Persbureau Heitink