Twee aanhoudingen voor witwassen en verzenden drugs via postpakketten

Twee aanhoudingen voor witwassen en verzenden drugs via postpakketten

Geplaatst op 23 juni 2022, om 16:45 uur

Hillegom – Een 25-jarige man uit Hillegom is woensdag 22 juni aangehouden op verdenking van het opdracht geven tot het verzenden van pakketten met verdovende middelen. In totaal werd 1485 kilogram cocaïne verzonden naar Australië. Ook zijn 25-jarige vriendin uit Hoofddorp is aangehouden in haar woning op verdenking van witwassen. De medewerkers van het Post Interventieteam (PIT) van de Landelijke Eenheid kwamen de verdachten op het spoor tijdens een onderzoek naar de verzonden postpakketten onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

De rechercheurs doorzochten na de aanhoudingen de woningen van de verdachte en zijn vriendin. Hierbij troffen zij onder andere verdovende middelen, grote geldbedragen en digitale gegevensdragers aan. Naast de verstuurde pakketten met drugs, nam de politie ook deze spullen in beslag.

Strafmaat
Op de export, het buiten het grondgebied van Nederland brengen, van verdovende middelen staat een maximale gevangenisstraf van twaalf jaar. De hoge maximale gevangenisstraf heeft onder andere te maken met het verband tussen verdovende middelen en de georganiseerde misdaad, waarmee afpersing, uitbuiting en liquidaties gepaard gaan. Veroordeling voor dit strafbare feit kan grote gevolgen hebben voor de dader. Naast een lange gevangenisstraf verliest een veroordeelde ook de mogelijkheid op een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Bij veel beroepen is een dergelijke verklaring noodzakelijk. Zo zal een dader van dit strafbare feit na zijn veroordeling niet meer kunnen werken in branches waar een VOG vereist is.

Post Interventieteam
Het PIT is een gespecialiseerd team van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid dat zich richt op het tegengaan van misbruik van legale post- en koeriersdiensten door personen die brieven en/of pakketten met verdovende middelen de wereld over sturen. Zo probeert het PIT de integriteit van de poststroom te beschermen.

Woordvoering: Landelijke Eenheid

Afbeeldingen worden getoond in het nieuwsbericht op de website.