Vrouw durft niet te springen en verbrand levend bij flatbrand: “We zagen haar in de vlammenzee”

Vrouw durft niet te springen en verbrand levend bij flatbrand: “We zagen haar in de vlammenzee”

Geplaatst op 21 juni 2022, om 22:14 uur

Bij een brand in een flat aan de Jongkindstraat in Maassluis is dinsdagmorgen een bewoonster van een flatwoning overleden. De vrouw overleed voor ogen van haar buren.

Rond 8.00 uur werden omwonenden schrikkend wakker van een harde knal. “Ik hoorde een knal, de ramen vlogen eruit en ik zag brand op mijn balkon”, vertelt Ali Ballouk, de buurman van de overleden vrouw, aan Hart van Nederland. Eenmaal buiten zag Ali twee appartementen volledig in brand staan. De bewoonster van een van de woningen, die in brand stond, stond op dat moment al buiten op het balkon.

“Einde oefening”
Voor het gebouw hebben toegesnelde buren ondertussen een laken gespannen om haar op te kunnen vangen. “Mensen zeiden tegen haar: spring, spring!”, blikt Ali terug. De buurvrouw in levensgevaar durft echter niet vanaf de derde verdieping te springen. “Ze wist niet wat ze moest doen.” Johan van der Woude woont tegenover de portiekflat en ziet het tragische tafereel zich voor zijn neus afspelen. “Wij riepen nog: spring dan. Dan maar een paar benen kapot. Nou, dat durfde ze niet.” Op een gegeven moment zien de omwonenden de vrouw wegzakken. “Toen was het einde oefening”, vertelt Johan aangeslagen. “Triest, zeer triest.”

Zittend, midden in de vlammenzee
Het raakt hem dat hij niet méér voor de ontredderde vrouw heeft kunnen doen. “Ik liep in m’n onderbroek en ik kon niets meer doen. Ik was echt helemaal stil. Gewoon tranen in je ogen om wat er gebeurt en je kunt niks doen.” De vrouw overlijdt zittend op haar balkon, midden in de vlammenzee.

“Het was een vrij heftige brand”, zegt woordvoerder Daniël de Vos van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. “Toen de eerste collega’s arriveerden sloegen de vlammen aan de voor- en aan de achterkant uit het pand. Ook kwam er veel rook vrij.”

De andere bewoners zijn op tijd weggekomen. De brandweer heeft ook nog een kat uit de woning gehaald en is daarna overgedragen aan de dierenambulance.